Σ. Αραβία: Πετρελαϊκή έλλειψη σε 10 χρόνια

Ο OPEC δεν θα μπορεί να ικανοποιήσει τις ενεργειακές ανάγκες των δυτικών οικονομιών σε 10 με 15 χρόνια, προειδοποιούν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με Αμερικανούς και Ευρωπαίους ομολόγους τους στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Σαουδικής Αραβίας.

Σ. Αραβία: Πετρελαϊκή έλλειψη σε 10 χρόνια
Ο OPEC δεν θα μπορεί να ικανοποιήσει τις ενεργειακές ανάγκες των δυτικών οικονομικών σε 10 με 15 χρόνια, προειδοποίησαν στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Σαουδικής Αραβίας.

Με τις σημερινές τιμές, το καρτέλ θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή του, από 30 με 50 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σήμερα, στα 50 εκατομμύρια τουλάχιστον το 2020, προκειμένου να ανταποκριθεί στην ταχύτατα αυξανόμενη ζήτηση του πλανήτη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.

Σε ιδιωτικές συνομιλίες, όμως, αξιωματούχοι της σαουδαραβικής πετρελαϊκής βιομηχανίας προειδοποίησαν τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ομολόγους τους ότι το καρτέλ ”θα δυσκολευτεί εξαιρετικά” να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Η Σαουδική Αραβία υπολογίζει ότι υπάρχει ένα χάσμα της τάξης των 4,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα ανάμεσα στις ανάγκες του πλανήτη και στην προσφορά του βασιλείου.

Στη Σ. Αραβία υπάρχουν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο και το βασίλειο θα πρέπει να επωμιστεί τη μισή αύξηση παραγωγής από το σύνολο της αύξησης του OPEC στα επόμενα 10 με 20 χρόνια, ενώ την υπόλοιπη καλούνται να καλύψουν το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v