ΗΠΑ: Καταργούνται οι επιδοτήσεις βάμβακος

Η αμερικανική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να καταργήσει τις επιδοτήσεις καλλιέργειας βάμβακος, που έχουν προκαλέσει μακροχρόνια διαμάχη με τους εμπορικούς εταίρους της υπερδύναμης.

ΗΠΑ: Καταργούνται οι επιδοτήσεις βάμβακος
Θα καταργηθούν οι επιδοτήσεις βάμβακος των ΗΠΑ, που έχουν προκαλέσει μακροχρόνια εμπορική διαμάχη με τους εταίρους, ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση Bush θα ζητήσει από το Κογκρέσο την έγκριση νομοσχεδίου που θα ανακαλεί τα προγράμματα επιδοτήσεων, τα οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έχει κρίνει παράνομα.

Η απόφαση ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα που η Βραζιλία απείλησε να επιβάλλει αντίμετρα στις ΗΠΑ, αυξάνοντας τους δασμούς των αμερικανικών εισαγωγών.

Οι φτωχότεροι εμπορικοί εταίροι της υπερδύναμης διαμαρτύρονται γιατί οι επιδοτήσεις διαταράσσουν τις τιμές του προϊόντος και πλήττουν τον ανταγωνισμό.

Ο ΠΟΕ είχε αποφασίσει τον Μάρτιο ότι η υποστήριξη που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση στους καλλιεργητές βάμβακος –τις οποίες οι διαμαρτυρόμενοι εκτιμούν στο σύνολο των 2,7 δισ. δολ. στο διάστημα 1999-2003- είναι αθέμιτες κι έδωσε στη χώρα περιθώριο μέχρι τις 30 Ιουνίου για να λάβει μέτρα.

Η Ουάσιγκτον ανταποκρίθηκε εν μέρει στο τελεσίγραφο και τελικώς ανακοίνωσε χθες ότι προτίθεται να καταργήσει πλήρως τις διαφιλονικούμενες επιδοτήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v