Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η προσκεκλημένη Κίνα θα μονοπωλήσει την G8

Όταν οι ηγέτες της G8 συναντηθούν για την σύνοδο κορυφής της Σκοτίας την Τετάρτη, την παράσταση θα κλέψει κατά κοινή ομολογία ο κινέζος πρόεδρος Hu Jintao, ο προσκεκλημένος ηγέτης της κομμουνιστικής χώρας η οποία αλλάζει στην εποχή μας τον χάρτη της διεθνούς οικονομίας.

Η προσκεκλημένη Κίνα θα μονοπωλήσει την G8
Όταν οι ηγέτες της G8 συναντηθούν για την σύνοδο κορυφής της Σκοτίας την Τετάρτη, την παράσταση θα κλέψει κατά κοινή ομολογία ο κινέζος πρόεδρος Hu Jintao, ο προσκεκλημένος ηγέτης της κομμουνιστικής χώρας η οποία αλλάζει στην εποχή μας τον χάρτη της διεθνούς οικονομίας.

Το κατά πόσον μπορεί το κλαμπ της G8, στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Βρετανία, η Γαλλία, ο Καναδάς και πλέον και η Ρωσία, να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, έχει περάσει πια στην σφαίρα των ακαδημαϊκών συζητήσεων.

Το πραγματικό και φλέγον ζήτημα είναι κατά πόσον η ακατάπαυστη ζήτηση της Κίνας για ενέργεια θα ωθήσει ακόμη υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου, καθώς και άλλες διαμάχες που επικεντρώνονται στο Πεκίνο, όπως οι συναλλαγματικές ισοτιμίες που καθιστούν τις φθηνές κινεζικές εξαγωγές ακόμη φθηνότερες.

Ο Hu προσκλήθηκε στην ετήσια σύνοδο της G8 επειδή οι υπόλοιπες δυνάμεις δεν μπορούν πλέον να αγνοήσουν μια χώρα 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων, όπου σε μια πόλη καταναλώνονται οι περισσότεροι στυλοί και αναπτήρες στον κόσμο και από μια άλλη πόλη εξάγονται οι περισσότεροι ηλεκτρονικοί υπολογιστές στον πλανήτη.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, το παλαιό οικονομικό καθεστώς οφείλει να προσαρμοστεί, προσκαλώντας τα μεγάλα αναπτυσσόμενα έθνη στις συναντήσεις του, έστω ως προσκεκλημένους και όχι ως μέλη. Κάποιοι αναλυτές, θεωρούν εξάλλου αναπόφευκτη την μελλοντική συμμετοχή της Κίνας στην G8.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, οι διπλωμάτες θα γελούσαν στην ιδέα και μόνο να καταστεί η Κίνα πλήρες, επίσημο μέλος της G8. Σύμφωνα όμως με ορισμένες προβλέψεις, το 2050 η κινεζική οικονομία θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, ενώ στην τρίτη θέση θα έχει ακολουθήσει η Ινδία.

Η πρώτη μεγάλη συνάντηση των βιομηχανικών κρατών πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία 30 χρόνια πριν, με στόχο την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του πλανήτη. Οι τιμές του πετρελαίου ήταν και τότε μια μεγάλη ανησυχία, εξαιτίας των προβλημάτων που είχε προκαλέσει στην προσφορά ο αραβο-ισραηλινός πόλεμος του 1973.

Σήμερα, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό την κινεζική ζήτηση. Είναι δύσκολο όμως να ζητάς από μια χώρα να μην αναπτυχθεί. ”Ο Hu θα πει ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να παραμείνουν οι Κινέζοι στα ποδήλατά τους, ώστε οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερα αυτοκίνητα,” αναφέρει Καθηγητής βρετανικού πανεπιστημίου στο πρακτορείο Reuters.

Αναγνωρίζοντας την μεγάλη σημασία που έχει αποκτήσει στο διεθνές προσκήνιο και ειδικά στην ενεργειακή σκηνή η Κίνα, ο αμερικανός Πρόεδρος Bush δήλωσε ενδεικτικά παραμονές της συνόδου ότι ”με ενδιαφέρει ιδιαίτερα να συζητήσω τα ενεργειακά ζητήματα με την Κίνα.” Το αποτέλεσμα αυτής της συνόδου, ενδέχεται να δώσει κάποιες απαντήσεις, λοιπόν, στο ενεργειακό πρόβλημα που απασχολεί έντονα τον πλανήτη.

Να σημειωθεί ότι προσκεκλημένοι των G8 στο πολυτελές σκοτσέζικο θέρετρο του Γκλενήγκλς, θα είναι επίσης οι ηγέτες της Ινδίας, του Μεξικό, της Βραζιλίας και της Νοτίου Αφρικής, χωρών που θεωρούνται επίσης πολλά υποσχόμενες για το μέλλον της διεθνούς οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v