ΗΠΑ: ”Χρυσώνουν” τις ευρω-αντιρρήσεις για άμυνα

Σχέδιο εκχώρησης σε ευρωπαϊκές εταιρίες μέρους εξοπλιστικών προγραμμάτων εξετάζουν οι ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να υπερκερασθούν οι σχετικές αντιρρήσεις από τη γηραιά ήπειρο. Μερίδιο αναμένεται να πάρουν εταιρίες όπως η Thales, η EADS και η BAE Systems.

ΗΠΑ: ”Χρυσώνουν” τις ευρω-αντιρρήσεις για άμυνα
Υψηλόβαθμα στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου, επεξεργάζονται προσχέδιο, μέσω του οποίου, θα ανατεθούν παραγγελίες προς συγκεκριμένες Ευρωπαϊκές εταιρίες αμυντικού εξοπλισμού για την κατασκευή πυραυλικών συστημάτων.

Η παραπάνω κίνηση πραγματοποιείται για να ”διασκεδάσει τις εντυπώσεις”, για την αμυντική πολιτική των ΗΠΑ, αλλά και για ”να αναδείξει τη στενή συνεργασία μεταξύ των συμμάχων”, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Wall Street Journal.

Oι Ευρωπαίοι σύμμαχοι αλλά και η Ρωσία έχουν επανειλημμένως εκφράσει τη δυσφορία τους για τα τεράστια ποσά που επενδύουν οι ΗΠΑ στην πυραυλική τεχνολογία, τη στιγμή μάλιστα που έχει εκλείψει ο Ρωσικός κίνδυνος και δεν παρουσιάζεται αντίστοιχη απειλή.

Ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές εταιρίες περιλαμβάνονται η αγγλική BAE systems, η γαλλική Thales SA και η European Aeronautic Defence & Space, ενώ δεν αποκλείεται και η συμμετοχή ορισμένων εταιριών σε αμερικανικά πυραυλικά project.

Το ακριβές ποσό της ”βοήθειας” δεν έχει καθορισθεί, αλλά αξίζει να αναφερθεί πως τα ποσά που διατέθηκαν από το αμερικανικό Πεντάγωνο μόνο για την σχεδίαση και ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων, για τη χρήση του 2002, ανήλθε στα 8,2 δισ. δολάρια.

Επισημαίνεται, ότι η τελική συμφωνία θα πρέπει να λάβει την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v