G8: Πιθανή συμφωνία για περιβάλλον, όχι για Αφρική

Οι ηγέτες της G8 εμφανίζονται έτοιμοι να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία για την καταπολέμηση της μόλυνσης του περιβάλλοντος στη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στη Σκοτία, αλλά λιγοστεύουν οι ελπίδες για επίσημη δέσμευση όσον αφορά τη βοήθεια προς την Αφρική.

G8: Πιθανή συμφωνία για περιβάλλον, όχι για Αφρική
Οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ ισχυρότερων κρατών του πλανήτη εμφανίζονται έτοιμοι να καταλήξουν σε μια -”νερωμένη” έστω- συμφωνία για την καταπολέμηση της μόλυνσης του περιβάλλοντος στη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα, αποτρέποντας μια σοβαρή διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας και επιτείνοντας τις πιέσεις προς την Κίνα και την Ινδία όσον αφορά τις εκπομπές καυσαερίων.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Tony Blair, που θα φιλοξενήσει τους ηγέτες της G8 στη σύνοδο της Σκοτίας, βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη μιας διεθνούς συμφωνίας για τις μεταβολές στις κλιματολογικές συνθήκες, μια συμφωνία που αναγνωρίζει επισήμως την ανάγκη επιστημονικής προσέγγισης της δράσης που πρέπει να αναληφθεί προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο οι εκπομπές καυσαερίων.

Το τελικό προσχέδιο της συμφωνίας που πρόκειται να υπογράψουν οι αρχηγοί κρατών της G8, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός George W. Bush και ο Γάλλος Jacques Chirac, συνέταξαν διπλωματικοί εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων μερών το Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αρνούνται να συνυπογράψουν το Πρωτόκολλο του Κιότο, που θέτει στάνταρ στόχους για τη μείωση των εκπομπών ρυπογόνων αερίων. Ωστόσο η Ουάσιγκτον στη συνάντηση του Σαββατοκύριακού έδωσε την ευλογία της στη διαμόρφωση του τελικού προσχέδιου συμφώνου, το οποίο απαντά στο ελάχιστο των απαιτήσεων που έθεσε ο Chirac.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο εν λόγω κείμενο αναγνωρίζεται επισήμως η ανάγκη επιστημονικής απάντησης στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς και η συμβολή της ανθρώπινης δραστηριότητας στις κλιματολογικές αλλαγές, ενώ γίνονται δύο αναφορές και στο Κιότο, όπως απαιτούσαν πολλά μέλη της G8.

Εάν το κείμενο πράγματι εγκριθεί, θα πρόκειται για σημαντική επιτυχία για τον αμφιτρύωνα της συνόδου, τον Βρετανό πρωθυπουργό. Ο Tony Blair προσβλέπει σε πολιτική δέσμευση όσον αφορά το φαινόμενο του θερμοκηπίου, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου δράσης, βάσει του οποίου η Κίνα και η Ινδία θα ενθαρρυνθούν να εισαγάγουν τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών καυσαερίων.

Ωστόσο η προεδρία του Blair δείχνει ότι δεν θα στεφθεί με επιτυχία όσον αφορά το άλλο βασικό ζήτημα στην ατζέντα της συνόδου, που είναι η βοήθεια προς την Αφρική.

Οι περισσότεροι ηγέτες της G8 εμφανίζονται διατεθειμένοι να δηλώσουν σε κοινό ανακοινωθέν ότι σκοπεύουν να ”διπλασιάσουν” τη βοήθεια προς την Αφρική έως το 2010 αλλά δεν πείθονται να προσδιορίσουν ότι αυτό σημαίνει να διατεθούν στη Μαύρη Ήπειρο 50 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v