Η ξηρασία απειλεί την ισπανική οικονομία

Η χειρότερη ξηρασία από το 1947 πλήττει την Ισπανία, απειλώντας σοβαρά την αγροτική παραγωγή, την τουριστική βιομηχανία, την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό της μεσογειακής χώρας.

Η ξηρασία απειλεί την ισπανική οικονομία
Η χειρότερη ξηρασία από το 1947, που υπάρχουν στοιχεία, πλήττει την Ισπανία, απειλώντας σοβαρά την αγροτική παραγωγή, την τουριστική βιομηχανία, την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό της μεσογειακής χώρας.

Το χειρότερο δε είναι, ότι το 2005 πιθανότατα δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού η Ισπανία γίνεται όλο και πιο ζεστή και ξερή και οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί κατά 1 βαθμό Κελσίου από το 1960. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος η θερμοκρασία θα αυξηθεί 4ο επιπλέον στον αιώνα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία για την κατάσταση σήμερα, τα δύο τρίτα της χώρας πλήττονται από σοβαρή ξηρασία. Οι ζημίες της αγροτικής παραγωγής εκτιμώνται στα 1,6 δισ. ευρώ και το μεγαλύτερο τμήμα της σοδειάς στην κρίσιμη ελαιοπαραγωγό περιοχή της Ανδαλουσίας έχει καταστραφεί.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων ανεβαίνουν ταχέως, τορπιλίζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης να κρατήσει υπό έλεγχο τις πληθωριστικές πιέσεις.

Την ανομβρία επιδεινώνει η κατασκευαστική άνθιση που βιώνει η Ισπανία τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις παραλιακές περιοχές της χώρας. Οι τοπικές αρχές σε πολλές περιοχές έχουν απαγορεύσει την σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης σε πολλές εγκαταστάσεις μέχρι να περάσει το καλοκαίρι.

Πέρσι κατασκευάστηκαν 700.000 νέα σπίτια στη χώρα και το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση εκτιμά ότι έχουν ανοιχτεί 10.000 παράνομα πηγάδια στην Κόστα ντελ Σολ και μόνο, τα περισσότερα των οποίων για να καλύπτουν τις ανάγκες των τουριστικών εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα να μειώνονται περαιτέρω τα αποθέματα της χώρας.

Τα τουριστικά θέρετρα και τα γήπεδα του γκολφ, υποχρεώνονται να πληρώνουν το νερό 15 φορές ακριβότερα απ’όσο τα νοικοκυριά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v