Διπλάσιες εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ευρώπη

Διπλάσιες σε αξία είναι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις που πραγματοποιήθηκαν την Ευρώπη κατά το β΄τρίμηνο του έτους και το 2005 προδιαγράφεται ως το καλύτερο έτος για εταιρικές συμφωνίες μετά ”τα χρόνια της φούσκας” 1999-2000.

Διπλάσιες εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ευρώπη
Διπλάσιες σε αξία είναι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις που πραγματοποιήθηκαν την Ευρώπη κατά το β΄τρίμηνο του έτους έναντι του προηγούμενου έτους, με αποτέλεσμα το 2005 να προδιαγράφεται ως το καλύτερο έτος για εταιρικές συμφωνίες μετά ”τα χρόνια της φούσκας” 1999-2000.

Οι διακρατικές εξαγορές στους χώρους των τραπεζών, των τηλεπικοινωνιών και της ακίνητης περιουσίας καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο κομμάτι της εν λόγω δραστηριότητας.

Παράλληλα, παρατηρείται έντονη αύξηση της επιρροής των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στην αγορά εξαγορών και συγχωνεύσεων, γεγονός που καταδεικνύει την επιτυχία αυτών των επενδυτικών εργαλείων στην συγκέντρωση κεφαλαίων.

”Αν εξαιρέσουμε τη φούσκα του 1999 και 2000, η φετινή χρονιά θα είναι πιθανότατα η καλύτερη για τις ευρωπαϊκές εξαγορές και συγχωνεύσεις,” αναφέρει ο Paulo Pereira, επικεφαλής του τμήματος Μergers and Αcquisitions Ευρώπης στην Morgan Stanley.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Thomson Financial στο β’ τρίμηνο έως τις 24 Ιουλίου ανακοινώθηκαν συμφωνίες συνολικής αξίας 264,4 δισ. δολ. όπου αγοραστής ή πωλητής ήταν ευρωπαϊκή εταιρία.

Στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2004 το μέγεθος είχε διαμορφωθεί στα 142,3 δισ. δολάρια και στο α’ τρίμηνο 2005 στα 196,8 δισ. δολάρια.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα προοιωνίζουν ότι η δραστηριότητα M&A θα ανέλθει στο σύνολο της φετινής χρονιάς στα 900 δισ. δολάρια, ενώ δεν αποκλείεται για πρώτη φορά από το 2000 να ξεπεραστεί και το ”φράγμα” των 1 τρισ. δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v