Θα αυξηθούν οι χρεοκοπίες, προειδοποιεί η ΒοΕ

Οι εταιρικές χρεοκοπίες θα αυξηθούν από τα χαμηλά 25 ετών όπου διαμορφώνονταν μέχρι πρόσφατα, προειδοποιεί η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, υποδεικνύοντας ότι οι πιστωτικές συνθήκες ενδεχομένως να μεταβληθούν.

Θα αυξηθούν οι χρεοκοπίες, προειδοποιεί η ΒοΕ
Οι εταιρικές χρεοκοπίες θα αυξηθούν από τα χαμηλά 25 ετών όπου διαμορφώνονταν μέχρι πρόσφατα, προειδοποιεί η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας στην εξαμηνιαία Εκθεση Οικονομικής Σταθερότητας, τμήματα της οποίες προδημοσιεύουν οι Financial Times.

Η Bank of England αναφέρει ότι τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα στα οποία έχουν υποχωρήσει τα εταιρικά ”λουκέτα” βρίσκονται πλέον σε ”σημείο καμπής”, υποδεικνύοντας ότι οι πιστωτικές συνθήκες ενδεχομένως να μεταβληθούν.

”Τα spreads των ομολόγων της στερλίνας ανεβαίνουν από τον Μάρτιο και μετά, οι προειδοποιήσεις για τα επίπεδα των επιχειρηματικών κερδών αυξάνονται και οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν επιβράδυνση της επιχειρηματικής κερδοφορίας,” αναφέρεται στην έκθεση.

Η ΒοΕ υπογραμμίζει πάντως ότι δεν περιμένει αυτό το ”σημείο καμπής” να οδηγήσει σε αιφνίδια πιστωτική κατάρρευση ή ευρύτερο κύμα πιέσεων στον χρηματο-οικονομικό σύστημα.

Αντιθέτως, στην έκθεση υποστηρίζεται ότι το βρετανικό οικονομικό σύστημα είναι αρκετά υγιές ώστε να μπορέσει να απορροφήσει τυχόν σοκ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι οικονομολόγοι της τράπεζας τονίζουν ότι, εάν αρχίσουν να επιδεινώνονται οι πιστωτικές συνθήκες, θα δυσκολέψουν τα πράγματα για τους επενδυτές και τους πιστωτικούς οίκους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v