ΕΕ: Υποχρεωτικά τα Δ.Λ.Π. για ευρωπαϊκές εταιρίες

Την υιοθέτηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων από τις επιχειρήσεις, οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αποφάσισε να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει το επενδυτικό κοινό από τα λεγόμενα λογιστικά ”μαγειρέματα”. Η παραπάνω απόφαση θα επηρεάσει άμεσα 7.000 περίπου εταιρίες.

ΕΕ: Υποχρεωτικά τα Δ.Λ.Π. για ευρωπαϊκές εταιρίες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να επιβάλλει στις εταιρίες, οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, την υιοθέτηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, μέσα σε διάστημα πέντε ετών.

Οι υπουργοί εξωτερικών της Ε. Ε. αναμένεται να ”επικυρώσουν” επισήμως την παραπάνω απόφαση την Πέμπτη, σε κοινή τους συνάντηση στο Λουξεμβούργο, δίνοντας παράλληλα περιθώριο 5 ετών στις επιχειρήσεις να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Η κίνηση αυτή θα ”διαχωρίσει” τις επιχειρήσεις σε εκείνες, οι μετοχές των οποίων, διακινούνται στις ΗΠΑ και σε εκείνες, που οι μετοχές τους διαπραγματεύονται στις Ευρωπαϊκές αγορές, αφού οι ΗΠΑ ακολουθούν άλλο σύστημα καταγραφής λογιστικών καταστάσεων, γνωστό ως GAAP.

Η απόφαση της Ε. Ε. σχετίζεται με την ευρέως διαδεδομένη πολιτική, που ακολουθούσαν οι εταιρίες αναφορικά με την καταγραφή των κερδών και των εσόδων τους στις λογιστικές καταστάσεις τους – τα λεγόμενα ”μαγειρέματα”.

Υψηλόβαθμα στελέχη εταιριών, σε μια πρώτη αντίδραση, σχολίαζαν πως θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα για την υιοθέτηση των Δ.Λ.Π., αφενός διότι το ευρωπαϊκό σύστημα είναι σκληρότερο από το αμερικάνικο, αφετέρου γιατί αναμένεται να επηρεαστούν άμεσα 7.000 επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v