Ρωσία: Νέα υποβάθμιση ΑΕΠ λόγω πετρελαίου

Το υπουργείο Οικονομικών υποβάθμισε εκ νέου την πρόβλεψη για την ρωσική ανάπτυξη, καθώς η έλλειψη πετρελαϊκής υποδομής και τα επακόλουθα της υπόθεσης Yukos πλήττουν την βασική πηγή εσόδων της Ρωσίας.

Ρωσία: Νέα υποβάθμιση ΑΕΠ λόγω πετρελαίου
Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας υποβάθμισε για δεύτερη φορά σε ένα μήνα την πρόβλεψη οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, καθώς η έλλειψη πετρελαϊκής υποδομής και τα επακόλουθα της υπόθεσης Yukos, πλήττουν την παραγωγή πετρελαίου της χώρας, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ενέργειας στον κόσμο.

Σύμφωνα με τη νέα πρόβλεψη, η ανάπτυξη θα περιοριστεί 5,5% φέτος και 5%του χρόνου, έναντι 7,1% το 2004. Ο υπουργός Οικονομικών German Gref είχε ήδη από τα τέλη Μαΐου κατεβάσει τον πήχη της φετινής ανάπτυξης από 6,5% σε 5,8%.

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου καταλαμβάνει το ένα τέταρτο του ρωσικού ΑΕΠ, το οποίο και υπολογίζεται στα 533 δισεκ. δολάρια.

Η πετρελαϊκή παραγωγή της επικράτειας θα επεκταθεί με βραδύτερο ρυθμό απ’όσο προβλεπόταν νωρίτερα και πιθανόν να φτάσει στο 3,5% και να υποχωρήσει στο 3% εξαιτίας της έλλειψης αγωγών και της μείωσης της παραγωγής της Yukos ”λόγω των γνωστών γεγονότων,” όπως δήλωσε ο Gref στο υπουργικό συμβούλιο στο Κρεμλίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v