Δηλώσεις Barroso για Ευρωσύνταγμα, προϋπολογισμό

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε να σταματήσει προσωρινά η διαδικασία επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος μετά την απόρριψή του από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς ψηφοφόρους και ζήτησε συναίνεση στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Δηλώσεις Barroso για Ευρωσύνταγμα, προϋπολογισμό
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso ζήτησε να σταματήσει προσωρινά η διαδικασία επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος μετά την απόρριψή του από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς ψηφοφόρους.

Σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 3, ο επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε ότι ”αν και ουδείς μπορεί να πεί ότι το Ευρωσύνταγμα έχει πεθάνει” είναι σαφές ότι η ευρωπαϊκή ενότητα δεν είναι πλέον ένα θέμα που εμπνέει τους ψηφοφόρους.

”Ισως η σύνεση είναι η καλύτερη λύση” τόνισε ο Barroso, προσθέτοντας ότι ”συμβουλεύω να υπάρξει προσωρινή διακοπή. Εν τω μεταξύ, οι δύο προτεραιότητές μας είναι η οικονομική ανάπτυξη και η απασχόληση”.

Ο ίδιος τόνισε ωστόσο, όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, ότι η ΕΕ δεν έχει ”εναλλακτικό σχέδιο” ή ”μαγική λύση” για να προχωρήσει. Οσον αφορά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που θα συζητηθεί εν μέσω μεγάλων διαφορών στη σύνοδο κορυφής που αρχίζει αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ο Barroso απηύθυνε έκκληση να ξεπεραστούν οι εθνικοί εγωισμοί.

”Ελπιζω ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα σκεφτούν πέρα από τα εθνικά τους συμφέροντα” τόνισε ο Μπαρόζο και πρόσθεσε: ”Τους ζήτησα να έχουν ένα αίσθημα συμβιβασμού. Μπορούμε να είμαστε μαζί όλοι νικητές”.

Να σημειωθεί ότι υπέρ της προσωρινής διακοπής της διαδικασίας επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος έχει ταχθεί και ο βρετανός πρωθυπουργός Tony Blair ενώ Γαλλία και Γερμανία επιμένουν να συνεχιστεί η διαδικασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v