OPEC: Υπόσχεται μείωση τιμών αλλά αυξάνει χρεώσεις

Το πετρελαϊκό καρτέλ του OPEC έχει αυξήσει τις τιμές που πληρώνουν οι αγοραστές για το πετρέλαιό του στα υψηλότερα επίπεδα ενός έτους, μολονότι δημοσίως υπόσχεται να ”χτυπήσει” το υψηλό κόστος του προϊόντος στη σύνοδο της Βιέννης, μεταδίδουν οι Financial Times.

OPEC: Υπόσχεται μείωση τιμών αλλά αυξάνει χρεώσεις
Το πετρελαϊκό καρτέλ του OPEC έχει αυξήσει τις τιμές που πληρώνουν οι αγοραστές για το πετρέλαιό του στα υψηλότερα επίπεδα ενός έτους, μολονότι δημοσίως υπόσχεται να ”χτυπήσει” το υψηλό κόστος του προϊόντος κατά τη διάρκεια της συνόδου που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στη Βιέννη.

Αντλώντας θάρρος από τη μεγάλη ζήτηση για πετρέλαιο και τις σχετικά περιορισμένες επιπτώσεις που έχουν μέχρι στιγμής οι υψηλές τιμές στη διεθνή οικονομία, αρκετοί παραγωγοί του OPEC στη Μέση Ανατολή την περασμένη εβδομάδα αύξησαν περαιτέρω της τιμές που χρεώνουν στους εμπόρους και τα διυλιστήρια των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Η αύξηση του κόστους πετρελαίου στη φυσική αγορά έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητη, γιατί οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια του προϊόντος στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, τα μεγάλα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, παραμένουν πρακτικώς αμετάβλητες.

Εκείνο που έχει αλλάξει είναι το επίπεδο της έκπτωσης επί των προθεσμιακών τιμών αναφοράς που προσφέρουν οι μεσανατολικές χώρες όταν πωλούν αργό πετρέλαιο σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Με την προσαρμογή της περασμένης εβδομάδας, όπως αναφέρουν οι Financial Times, η έκπτωση έχει πέσει στο μισό και κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα ενός έτους.

Για την Ευρώπη τα πράγματα είναι χειρότερα, εξαιτίας της πτώσης του ευρώ έναντι του δολαρίου. Για τους καταναλωτές σε ΗΠΑ και Ευρώπη, η αύξηση στην τιμή έχει οδηγήσει το κόστος ενός βαρελιού μεσανατολικού πετρελαίου από τα 37 δολάρια πέρσι το Οκτώβριο, στα 50 δολάρια, μολονότι στις προθεσμιακές αγορές πετρελαίου οι τιμές παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες.

Η έκπτωση των 14,20 δολαρίων που προσφερόταν πέρσι τον Οκτώβριο για το αργό του Ντουμπάι, την ποικιλία αναφοράς των παραγωγής της Μέσης Ανατολής, έχει συρρικνωθεί στα 2 δολάρια μόλις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v