Φοβάται υποβάθμιση της Ιταλίας ο Romano Prodi

Ο ηγέτης της ιταλικής αντιπολίτευσης Romano Prodi, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Silvio Berlusconi οφείλει να λάβει άμεσα έκτακτα μέτρα για μείωση των δαπανών προκειμένου να αποφύγει νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Φοβάται υποβάθμιση της Ιταλίας ο Romano Prodi
Ο ηγέτης της ιταλικής αντιπολίτευσης Romano Prodi, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Silvio Berlusconi οφείλει να λάβει άμεσα έκτακτα μέτρα για μείωση των δαπανών προκειμένου να αποφύγει νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η οποία έχει υποπέσει σε καταπάτηση του ορίου που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το έλλειμμα.

”Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή,” δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξή του στον ιταλικό Τύπο.

Στις 7 Ιουνίου η Κομισιόν ζήτησε από το συμβούλιο υπουργών Οικονομίας να παραγγείλουν στην Ιταλία να μειώσει τις δαπάνες ή να αυξήσει τους φόρους για να μην ξεπεράσει το όριο του 3% για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο 2005.

Οι ανησυχίες για το έλλειμμα οδήγησαν πέρσι τον Ιούλιο την Standard & Poor’s να περικόψει την βαθμολογία της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε ΑΑ- με αποτέλεσμα η αξιολόγηση της Ιταλίας να είναι ίση με της Σλοβενίας.

Η Moody’s και η Fitch έχουν διατηρήσει αμετάβλητες τις αξιολογήσεις της ιταλικής οικονομίας.

Μια μέρα πριν την συνέντευξη Prodi, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτων μέτρων μείωσης των δαπανών, αλλά υποσχέθηκε να σταματήσει να χρησιμοποιεί ”δημιουργική λογιστική” για να τονώσει την θέση του προϋπολογισμού.

”Οι εποχές της δημιουργικής λογιστικής έχουν λήξει,” δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Domenico Siniscalco.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v