Στο 1 τρισ. δολ. οι διεθνείς αμυντικές δαπάνες

Οι διεθνείς δαπάνες για όπλα ξεπέρασαν το 1 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία το 2004, σύμφωνα με νέα έρευνα του ινστιτούτου Sipri. Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη εισαγωγέας συμβατικού στρατιωτικού εξοπλισμού, μετά την Κίνα και την Ινδία.

Στο 1 τρισ. δολ. οι διεθνείς αμυντικές δαπάνες
Οι διεθνείς δαπάνες για όπλα ξεπέρασαν το 1 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία το 2004, αποκαλύπτει νέα έρευνα του ινστιτούτου Sipri, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη εισαγωγέας συμβατικού στρατιωτικού εξοπλισμού, μετά την Κίνα και την Ινδία.

Η χώρα μας εμφανίζεται να διέθεσε περί τα 5,2 δισ. δολ. στην περίοδο 2000-2004, ακολουθώντας τα 11,8 δισ. δολ. της Κίνας και τα 8,6 δισ. δολ. της Ινδίας και έναντι περίπου 3,3 δισ. δολ. που διέθεσε για εισαγωγές η Τουρκία, η οποία και καταλαμβάνει την πέμπτη θέση στην εν λόγω κατάταξη.

Στην έρευνα του Stockholm International Peace Research Institute, αποκαλύπτεται ότι οι δαπάνες ανήλθαν κατά το εξεταζόμενο έτος στα 162 δολάρια για κάθε πολίτη που ζει στον πλανήτη.

Οι ΗΠΑ κατέλαβαν το 47% του διεθνούς συνόλου δαπανών για αμυντικό εξοπλισμό, στο πλαίσιο της επιχείρησης καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Οι εταιρίες κατασκευής αμυντικού εξοπλισμού ευνοήθηκαν από την αύξηση της ζήτησης και οι πωλήσεις των 100 κορυφαίων επιχειρήσεων του κλάδου αυξήθηκαν το 2003 κατά 25% έναντι του προηγούμενου χρόνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v