Ιταλός υπουργός συνιστά επιστροφή στη λιρέτα!

Ο υπουργός Πρόνοιας της Ιταλίας υπέδειξε ότι η Ιταλία οφείλει να ζητήσει δημοψήφισμα με το ερώτημα εάν θα πρέπει να εγκαταλείψει η χώρα το ευρώ και να επαναφέρει τη λιρέτα.

Ιταλός υπουργός συνιστά επιστροφή στη λιρέτα!
Ο υπουργός Πρόνοιας της Ιταλίας, Ρομπέρτο Μαρόνι, υπέδειξε ότι η Ιταλία οφείλει να ζητήσει δημοψήφισμα με το ερώτημα εάν θα πρέπει να εγκαταλείψει η χώρα το ευρώ και να επαναφέρει τη λιρέτα, σύμφωνα με δηλώσεις του σε συνέντευξη στην εφημερίδα ”La Repubblica”.

”Την τελευταία τριετία το ευρώ -εξαιτίας όσων διαχειρίστηκαν τη νομισματική μετατροπή- απέδειξε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της οικονομικής επιβράδυνσης, της μείωσης του ανταγωνισμού και της εκτίναξης της ανεργίας”, είπε. ”Δεν θα ήταν καλύτερα να επιστρέψουμε, τουλάχιστον παροδικά, σε ένα σύστημα διπλής κυκλοφορίας;”.

Ο Μαρόνι ανήκει στη Λέγκα του Βορρά, το δεξιό κόμμα που προκάλεσε αίσθηση στη δεκαετία του ’90, ζητώντας την απόσχιση της εύπορης Βόρειας Ιταλίας από την υπόλοιπη χώρα.

Μολονότι η πρόταση Μαρόνι είναι τόσο ακραία όσο και πολλές θέσεις του κόμματος, οι φήμες ότι το ενδεχόμενο μέχρι και κατάρρευσης της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης συζητείται στους υψηλά ιστάμενους κύκλους της ευρωζώνης, καθώς και οι αποκαλύψεις ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι προωθούν με κατ’ ιδίαν πρωτοβουλίες παύση στα δημοψηφίσματα για την έγκριση ή απόρριψη του Ευρωσυντάγματος, έχουν δημιουργήσει πυρετό διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των ”Financial Times”, αρκετοί Ευρωπαίοι επίτροποι ζητούν παύση στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για να μη δημιουργηθεί χιονοστιβάδα από ”όχι” που θα προκαλούσε μακροχρόνια ζημιά στο έργο της ενοποίησης.

Σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την ημέρα που διεξαγόταν το ολλανδικό δημοψήφισμα, οι επίτροποι προειδοποίησαν τον πρόεδρο της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, ότι, αν γίνουν και άλλα δημοψηφίσματα θα επέλθει παράλυση στην ατζέντα της Ε.Ε. και θα κινδυνεύσει η μελλοντική εξέλιξή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v