ΕΚΤ: Τι θα αποφασίσει σήμερα για ύψος επιτοκίων

Ο διοικητής της ΕΚΤ, που διατηρεί σταθερά τα επιτόκια του ευρώ επί δύο χρόνια, ενδέχεται να υποχρεωθεί να προχωρήσει σε μείωσή τους στη συνέχεια του έτους, καθώς επιβραδύνεται η οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με τις ενδείξεις από την αγορά ομολόγων.

ΕΚΤ: Τι θα αποφασίσει σήμερα για ύψος επιτοκίων
Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean - Claude Trichet, που διατηρεί σταθερά τα επιτόκια του ευρώ επί δύο χρόνια, ενδέχεται να υποχρεωθεί να προχωρήσει σε μείωσή τους, καθώς επιβραδύνεται η οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με τις ενδείξεις από την αγορά ομολόγων.

Η ενδεχόμενη κίνηση τοποθετείται χρονικά στα τέλη του καλοκαιριού και πάντως θεωρείται απίθανο να πραγματοποιηθεί σήμερα, κατά την τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. της τράπεζας.

Η απόκλιση ανάμεσα στην απόδοση (yield) του 10ετούς ομολόγου του Γερμανικού Δημοσίου και του επιτοκίου αναφοράς της ΕΚΤ μειώθηκε χθες στις 1,22 ποσοστιαίες μονάδες, που είναι η μικρότερη διαφορά από τον Ιούνιο 2003, όταν η ΕΚΤ μείωσε για τελευταία φορά τα επιτόκια.

”Η κατεύθυνση στρέφεται σαφέστατα προς χαλαρότερη πιστωτική πολιτική. Πιστεύουμε ότι θα μελετηθεί το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στα τέλη του καλοκαιριού ή στο δ’ τρίμηνο”, αναφέρει ο David Brown, διευθύνων οικονομολόγος της Bear Stearns International.

”Για τους επενδυτές ομολόγων η Ευρώπη είναι ευνοημένη και θεωρείται καταφύγιο γιατί έχει πολύ βραδεία ανάπτυξη και χαμηλό πληθωρισμό, ενώ οι πιθανότητες κλίνουν προς την κατεύθυνση της μείωσης επιτοκίων”, συμπληρώνει διαχειριστής διεθνών κεφαλαίων της Pacific Investment Management.

Αρκετοί πολιτικοί ηγέτες και υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πιέζουν τον Trichet να μειώσει τα επιτόκια για να τονώσει την ανάπτυξη, αλλά ο επικεφαλής της ΕΚΤ αντιστέκεται φοβούμενος τις πληθωριστικές επιπτώσεις.

Στη σημερινή συνεδρίαση θεωρείται πρακτικώς βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια της ευρωζώνης στο 2%. Αναμένεται επίσης να ανακοινώσει υποβάθμιση των προβλέψεων ανάπτυξης 2005 για τρίτη φορά σε έξι μήνες, και ειδικά στο 1,4% από 1,6% στην τελευταία εκτίμηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v