Στο 60% το ολλανδικό ”όχι” στις δημοσκοπήσεις

Οι Ολλανδοί ψηφοφόροι εμφανίζονται έτοιμοι να αγνοήσουν τις προτροπές των πολιτικών αρχηγών, του Τύπου, των επιχειρηματιών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων και να ακολουθήσουν τους Γάλλους δηλώνοντας ”όχι” στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Στο 60% το ολλανδικό ”όχι” στις δημοσκοπήσεις
Οι Ολλανδοί ψηφοφόροι εμφανίζονται έτοιμοι να αγνοήσουν τις προτροπές των περισσοτέρων πολιτικών αρχηγών, του Τύπου, των επιχειρηματιών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων και να ακολουθήσουν τους Γάλλους δηλώνοντας ”όχι” στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται μετά την απόρριψη του συμφώνου στη Γαλλία την Κυριακή καταδεικνύουν ότι το ”όχι” κερδίζει συνέχεια έδαφος έναντι της αποδοχής του Συντάγματος στην Ολλανδία.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα, το 60% των Ολλανδών προτίθεται να καταψηφίσει το σύμφωνο στο δημοψήφισμα που διενεργείται σήμερα, τα αποτελέσματά του οποίου θα αρχίσουν να γνωστοποιούνται αργά το απόγευμα.

Διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι, μολονότι υπάρχουν αρκετοί παραλληλισμοί με τη στάση των Γάλλων ψηφοφόρων, οι λόγοι που οδηγούν τους Ολλανδούς στην απόρριψη είναι διαφορετικοί.

”Η οργή των Γάλλων έχει να κάνει κυρίως με το αγγλοσαξονικό μοντέλο, την παγκοσμιοποίηση και την απελευθέρωση. Στην Ολλανδία αφορά κυρίως στην κοινωνική πολιτική και σε οικονομικά ζητήματα όπως το ενιαίο νόμισμα”, αναφέρουν αναλυτές.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Jan Peter Balkenende έχει έλθει αντιμέτωπη με τη σύγχυση του εκλογικού σώματος όσον αφορά στην εμπειρία του ευρώ, ένα γεγονός το οποίο αξιοποιούν οι υπερασπιστές του ”όχι” και ειδικά οι ακροδεξιοί πολιτικοί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v