Εννέα χρόνια φυλάκιση για τον M. Khodorkovsky

Με τις κατηγορίες της φοροδιαφυγής και απάτης, ο Mikhail Khodorkovsky καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκιση, καθώς ολοκληρώθηκε μια δίκη που διήρκησε 11 μήνες και χαρακτηρίστηκε από αρκετές πλευρές ”πολιτική δίωξη”.

Με τις κατηγορίες της φοροδιαφυγής και απάτης, ο Mikhail Khodorkovsky καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκιση, καθώς ολοκληρώθηκε μια δίκη που διήρκησε 11 μήνες και χαρακτηρίστηκε από αρκετές πλευρές ως πολιτική δίωξη.

Η δικαστής Irina Kolesnikova απεφάνθη ότι ο Khodorkovsky και ο συνεταίρος του Platon Lebedev, ήταν επικεφαλής μιας οργανωμένης ομάδας η οποία υπεξαίρεσε με απάτη από την κυβέρνηση 1 δισ. δολάρια κατά την διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων της δεκαετίας του 1990.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Yukos Oil, που υπήρξε κάποια περίοδο ο πλουσιότερος άνδρας στη Ρωσία, υποστήριζε και χρηματοδοτούσε πρόσωπα πολιτικώς αντίθετα με τις θέσεις του προέδρου Vladimir Putin.

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες για την πολιτική και οικονομική στρατηγική του Κρεμλίνου μετά την σύλληψη του Khodorkovsky και την διεκδίκηση 28 δισ. δολαρίων από την Yukos, ως διαφυγόντα φοροέσοδα. Οι ξένοι επενδυτές απέσυραν πέρσι από την Ρωσία 9,5 δισεκ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v