Το Πεκίνο ακυρώνει τους δασμούς εξαγωγών ρούχων

Η Κίνα ακύρωσε τους δασμούς στα εξαγόμενα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, σκληραίνοντας τη στάση της έναντι των ΗΠΑ και της ΕΕ, που σχεδιάζουν να θέσουν πλαφόν στις αποστολές πουκαμίσων, παντελονιών και εσωρούχων.

Το Πεκίνο ακυρώνει τους δασμούς εξαγωγών ρούχων
Η Κίνα ακύρωσε τους δασμούς στα εξαγόμενα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, σκληραίνοντας τη στάση της έναντι των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σχεδιάζουν να θέσουν πλαφόν στις αποστολές πουκαμίσων, παντελονιών και εσωρούχων.

Το Πεκίνο ανακάλεσε τους δασμούς που είχε επιβάλει την 1η Ιανουαρίου και τις αυξήσεις σε αυτούς τους δασμούς που είχε αναγγείλει στις 20 Μαΐου, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να αιτιολογήσει την κίνηση.

Η απόφαση ελήφθη τρεις ημέρες πριν την επίσημη επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εμπορίου Κάρλος Γκιουτέρες στο Πεκίνο για συνομιλίες περί εμπορικών ζητημάτων, όπως το εμπόριο ρούχων.

Η Κίνα, η μεγαλύτερη εξαγωγέας ενδυμάτων στον πλανήτη, κατηγορεί τις ΗΠΑ και την ΕΕ για κατάχρηση προστατευτικών μέτρων, αφού επιβάλλουν ποσοστώσεις στις εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων κι έχει δηλώσει ότι ενδέχεται να διαμαρτυρηθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Το υπουργείο Οικονομικών του Πεκίνου ανακοίνωσε στις 20 Μαΐου πενταπλασιασμό των δασμών εξαγωγών σε 74 κατηγορίες ενδυμάτων, αλλά την επόμενη ημέρα απείλησε να άρει την αύξηση, εάν οι κυβερνήσεις των δύο εμπορικών εταίρων της προωθήσουν μέτρα επιβολής ποσοστώσεων.

Από την 1η Ιουνίου αίρονται οι δασμοί όλες τις παραπάνω κατηγορίες εκτός από πέντε.

Η ΕΕ στις 27 Μαΐου ζήτησε την διεξαγωγή επίσημων συμβουλευτικών συνομιλιών με την Κίνα, ένα βήμα που σημαίνει ότι το μπλοκ έχει δικαίωμα να εφαρμόσει ποσοστώσεις σε 15 ημέρες, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v