TeliaSonera: ”Χάνεται” η συμφωνία για Turkcell

Η TeliaSonera ανακοίνωσε ότι θα δράσει νομικά κατά του ομίλου Cukurova, μετά την άρνηση των Τούρκων επενδυτών να ολοκληρώσουν την συναλλαγή πώλησης μεριδίου ύψους 3,1 δισ. δολαρίων στην Turkcell.

TeliaSonera: ”Χάνεται” η συμφωνία για Turkcell
Η TeliaSonera, μεγαλύτερη εταιρία τηλεφωνίας της σκανδιναβικής χερσονήσου ανακοίνωσε ότι θα δράσει νομικά κατά του ομίλου Cukurova, μετά την αποτυχία των Τούρκων επενδυτών να ολοκληρώσουν την συναλλαγή πώλησης μεριδίου ύψους 3,1 δισ. δολαρίων στην Turkcell Iletisim Hizmetleri, τον μεγαλύτερο φορέα κινητής τηλεφωνίας της χώρας.

Η Cukurova ”θα μελετήσει εναλλακτικές επιλογές που θα δεν περιλαμβάνουν μεταβολή του ελέγχου” της Turkcell, ανακοίνωσε ο όμιλος επενδυτών με επιστολή του προς το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Εξηγεί την απόφαση με τις λαϊκές πιέσεις που ασκούνται για να παραμείνει η εταιρία υπό τουρκικό έλεγχο. Η TeliaSonera κατέχει ήδη μερίδιο 37% στην Turkcell και θέλει να το αυξήσει για να αναπτυχθεί στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της χώρας.

Η Cukurova υπέγραψε αρχική συμφωνία τον Μάρτιο για την πώληση μεριδίου 27% της Turkcell στην TeliaSonera ώστε να εξασφαλίσει κεφάλαια για να αποπληρώσει τα χρέη της, τα οποία ανέρχονται στα 5 δισ. δολάρια.

Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου, ο όμιλος συμφώνησε πρόσφατα να πωλήσει την Yapi & Kredi Bankasi, τέταρτη μεγαλύτερη τουρκική τράπεζα. Η μετοχή της TeliaSonera αντέδρασε με πτώση 2,9% στην ανακοίνωση της νομικής προσφυγής, ενώ η μετοχή της Turkcell βυθίστηκε 2,8% και της Yapi Kredi 2,8%.

Η Cukurova ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει αποκλειστική συμφωνία με την TeliaSonera, που της απαγορεύει συνομιλίες με άλλους πιθανούς αγοραστές της Turkcell –μέχρι σήμερα, βέβαια.

Φημολογήθηκε δε ότι η ρωσική Alfa Telecom συνομιλεί με τον όμιλο Cukurova για την Turkcell.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v