Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα εξασθένηση του ευρώ ”βλέπει” η Alpha Bank

Περαιτέρω εξασθένηση του ευρώ έναντι του δολαρίου ”βλέπει” για τους επόμενους τρεις-τέσσερις μήνες το τμήμα αναλύσεως αγορών της Alpha Βank. Πώς θα επηρεάσουν την ισοτιμιακή ισορροπία τα ελλείμματα των ΗΠΑ, οι επιτοκιακές διαφορές, αλλά και πιθανό ”όχι” των Γάλλων στο Ευρωσύνταγμα.

Νέα εξασθένηση του ευρώ ”βλέπει” η Alpha Bank
Περαιτέρω εξασθένηση του ευρώ έως το 1,23 δολ. αναμένει για τους επόμενους τρεις-τέσσερις μήνες το τμήμα αναλύσεως αγορών της Alpha Βank. Όπως αναφέρει η τράπεζα σε ανάλυσή της για το ευρωπαϊκό νόμισμα (19/5/2005), η συνάντηση των χωρών-µελών της οµάδας του G-7 στις 10 Ιουνίου και η συνάντηση κορυφής της οµάδας G-8 στις 6-8 Ιουλίου θα αποτελέσουν αφετηρία εξελίξεων στην αγορά συναλλάγµατος.

”Σε µεσοπρόθεσµη βάση η πορεία της ισοτιµίας ευρώ/δολαρίου θα προσδιορισθεί σηµαντικά από την εξέλιξη των διδύµων ελλειµµάτων στις ΗΠΑ. Εφόσον η αγορά κρίνει ότι τα προαναφερθέντα µακροοικονοµικά µεγέθη αρχίσουν να βελτιώνονται, τότε θα µπορέσουµε να συναγάγουµε το συµπέρασµα ότι το ευρώ δε θα κατορθώσει να κατακτήσει νέα υψηλά”, τονίζεται.

Το ευρωπαϊκό νόµισµα, από το ιστορικά υψηλό επίπεδο των 1,3666 δολ. καταγράφει απώλειες της τάξεως του 7,3%. Η επιτοκιακή διαφορά ΗΠΑ-Ευρωζώνης από τα µέσα Μαρτίου έχει αρχίσει να λειτουργεί υπέρ του αµερικανικού νοµίσµατος µε αποτέλεσµα τα ”δίδυµα” ελλείµµατα των ΗΠΑ που αποτέλεσαν το βασικό λόγο εξασθένησης του δολαρίου το 2004 να έχουν περιθωριοποιηθεί από την αγορά, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι έχουν εκλείψει.

Αναµφίβολα το πρόβληµα των αµερικανικών ελλειµµάτων και κυρίως το τµήµα που αφορά το εµπορικό ισοζύγιο δεν αποτελεί εσωτερική υπόθεση των ΗΠΑ αλλά και διεθνή, αφού σχετίζεται µε ανισορροπίες στην αγορά συναλλάγµατος για τις οποίες την αποκλειστική ευθύνη δε φέρουν µόνο οι ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνει η ανάλυση της Alpha Bank, oι πιέσεις της αµερικανικής κυβερνήσεως και οι προτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την κινεζική πλευρά για αλλαγή του συναλλαγµατικού καθεστώτος το τελευταίο διάστηµα έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Οι Κινέζοι αξιωµατούχοι µέσω των δηλώσεών τους αφήνουν να εννοηθεί ότι έχουν αρχίσει να βλέπουν σοβαρά την πιθανότητα αλλαγής της σταθερής ισοτιµίας κινεζικού γουάν/αµερικανικού δολαρίου, η οποία διατηρείται αµετάβλητη από το 1995 χωρίς βέβαια να προσδιορίζουν τη χρονική στιγµή. Η έντονη φηµολογία περί επικειµένης αναπροσαρµογής της ισοτιµίας του κινεζικού γουάν έναντι του δολαρίου άρχισε να λειτουργεί στην περίπτωση της ισοτιµίας ευρώ/δολάριο ΗΠΑ υπέρ του αµερικανικού νοµίσµατος.

”Το επιτοκιακό πλεονέκτηµα των ΗΠΑ έναντι της Ευρωζώνης έχει αρχίσει και θα συνεχίσει να επιδρά θετικά στο αµερικανικό νόµισµα”, αναφέρει σε άλλο σημείο της η ανάλυση της Alpha Bank. Η επιτοκιακή διαφορά µεταξύ ΗΠΑ-Ευρωζώνης στην παρούσα οικονοµική φάση µπορεί να επηρεασθεί µόνο από τη στάση που θα ακολουθήσει η FED, καθώς η οικονοµική συγκυρία στην Ευρωζώνη δεν προσφέρει την ευκαιρία στην ΕΚΤ να οδηγηθεί σε άµεση αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Η ανάλυση δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις επιπτώσεις που θα έχουν στην ισοτιμία οι ”πολιτικοί κίνδυνοι”, καθώς το ενδιαφέρον της αγοράς τους τελευταίους δύο περίπου µήνες εστιάζεται, επίσης, στην έκβαση των δηµοψηφισµάτων για την επικύρωση της Συνθήκης του Ευρωσυντάγµατος στη Γαλλία και την Ολλανδία που θα πραγµατοποιηθούν στις 29 Μαΐου και την 1η Ιουνίου αντίστοιχα.

Ενδεχόµενη απόρριψη της Συνθήκης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγµα στη Γαλλία εκτιµάται ότι θα επιφέρει µόνο βραχυπρόθεσµες αρνητικές επιπτώσεις στο ευρώ, καθώς πιστεύεται ότι θα καθυστερήσει και δε θα ανατρέψει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ενώ δεν επηρεάζει τα θεµελιώδη δεδοµένα των διµερών συναλλαγµατικών ισοτιµιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v