Απώλειες σε τρία ευρωπαϊκά hedge funds τον Απρίλιο

Τρία από τα μεγαλύτερα hedge funds της Ευρώπης έχουν ενημερώσει για κάθετες απώλειες σε αρκετά κεφάλαια τον Απρίλιο, τροφοδοτώντας τους φόβους κατάρρευσης αυτών των επενδυτών εργαλείων, με πιθανές επιπτώσεις ”ντόμινο” σε όλες τις αγορές.

Απώλειες σε τρία ευρωπαϊκά hedge funds τον Απρίλιο
Τρία από τα μεγαλύτερα hedge funds της Ευρώπης έχουν ενημερώσει τις τελευταίες ημέρες τους πελάτες τους για ισχυρές απώλειες σε αρκετά επμέρους Funds κατά τη διάρκεια του Απριλίου, εξέλιξη που συνιστά μια ακόμη απόδειξη των σοβαρών πιέσεων που δέχεται το μέχρι πρόσφατα ”καυτό” επενδυτικό εργαλείο.

Η λονδρέζικη GLG Partners ενημέρωσε τους επενδυτές ότι το Κεφάλαιο μετατρέψιμων ομολόγων με ενεργητικό 3,5 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο κεφάλαιο του οίκου, υποχώρησε 5,2% τον Απρίλιο.

Η Vega Asset Management που εδρεύει στη Μαδρίτη και τη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε απώλειες στην κλίμακα του 1% με 5% για τα πέντε Κεφάλαιά της και η λονδρέζικη Man Group ανακοίνωσε ότι ένα βασικό της Κεφάλαιο υποχώρησε 3,1%.

Μέχρι στιγμής οι απώλειες αυτού του μεγέθους δεν στοιχειοθετούν τις έντονες φήμες για επικείμενα ”κραχ” σε hedge funds που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες στις αγορές.

Με δεδομένα όμως τα μεγάλα μεγέθη των εταιριών (η κάθε μια διαχειρίζεται πάνω από 10 δισ. δολάρια) οι εξελίξεις τροφοδοτούν τις ανησυχίες των επενδυτών όσον αφορά τη σχεδόν ανύπαρκτη επόπτευση αυτών των επενδυτικών εργαλείων.

Τα hedge funds όλων των τύπων τόσο στην Ευρώπη και στην ΗΠΑ είδαν πρακτικώς όλες τις επενδυτικές στρατηγικές τους να αποτυγχάνουν τον Απρίλιο.

Σε αντίθεση με τα αμοιβαία κεφάλαια, τα hedge funds, που απευθύνονται μόνο σε εύπορους πελάτες και θεσμικούς επενδυτές, χρησιμοποιούν περίπλοκα παράγωγα προϊόντα, καθώς και δανεισμένα κεφάλαια, με στόχο να πολλαπλασιάσουν τις αποδόσεις.

Αυτό το γεγονός, μαζί με την αυξανόμενη σημασία που αποκτούν τα hedge funds στις αγορές αφού τα ενεργητικά τους ξεπερνούν τα 1 τρισ. δολάρια, έχει πυροδοτήσει φόβους ότι τα προβλήματα σε ένα και μόνο ταμείο μπορούν να προκαλέσουν ντόμινο κατάρρευσης σε όλο το σύστημα.

Οι φόβοι διογκώθηκαν μετά την υποβάθμιση της βαθμολογίας των ομολόγων της General Motors και της Ford Motor σε επίπεδο junk.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v