Τρίτη θητεία διεκδικεί ο Tony Blair στη Βρετανία

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Βρετανοί ψηφοφόροι για τις γενικές εκλογές και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός Tony Blair θα εξασφαλίσει τρίτη θητεία, παρά την αντίθεση του εκλογικού σώματος όσον αφορά τη στάση του στον πόλεμο του Ιράκ.

Τρίτη θητεία διεκδικεί ο Tony Blair στη Βρετανία
Στις κάλπες προσέρχονται οι Βρετανοί ψηφοφόροι από το πρωί για τις γενικές εκλογές στη χώρα και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός Tony Blair θα εξασφαλίσει τρίτη θητεία, παρά την αντίθεση του εκλογικού σώματος όσον αφορά τη στάση του στον πόλεμο του Ιράκ.

Μολονότι ο Blair προσωπικώς είναι πολύ λιγότερο λαοφιλής απ’ όσο ήταν όταν εξασφάλισε την πρωθυπουργία στις εκλογές του 1997 και του 2001, εξαιτίας της απόφασής του να συνταχθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Bush στις επιθέσεις στο Ιράκ, ο Εργατικός πρωθυπουργός έχει κατορθώσει να εμφανίσει μια πολύ καλή προεκλογική παρουσία, στηριζόμενος κυρίως στην ισχύ της βρετανικής οικονομίας, η οποία έχει ανθήσει κατά τα οκτώ χρόνια της πρωθυπουργίας του.

Ο Tony Blair έχει δηλώσει ότι εάν εξασφαλίσει τρίτη θητεία, θα είναι η τελευταία, και στην προεκλογική του εκστρατεία τον συνοδεύει συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών του και αρχιτέκτονας της οικονομικής πολιτικής, Gordon Brown.

Η εξασφάλιση τρίτης εντολής θα αποτελεί πρωτιά για ηγέτη Εργατικών στη Βρετανία –μόνο η Συντηρητική Margaret Thatcher έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα κάτι ανάλογο.

Πάντως εάν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των Εργατικών μειωθεί από το σημαντικό πλεονέκτημα των 161 εδρών που κατέχουν σήμερα στο σώμα των 646 εδρών, ο Blair θα δυσκολευτεί να προωθήσει τα προγράμματά του, ειδικά όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και την Εκπαίδευση, στις οποίες αντιδρούν ακόμη και στελέχη του κόμματός του.

Σύμφωνα με την τελική δημοσκόπηση της εταιρίας Populus για λογαριασμό της εφημερίδας Τhe Times, το Εργατικό Κόμμα θα εξασφαλίσει 37,9% των ψήφων, ενώ το Συντηρητικό Κόμμα το 31,7%.

Το ποσοστό μεταφράζεται σε ισχυρή πλειοψηφία 100 - 130 εδρών για το Εργατικό Κόμμα του Βρετανού πρωθυπουργού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v