Ο K. Langone θα καταθέσει προσφορά για το NYSE

Ο δισεκατομμυριούχος Kenneth Langone ετοιμάζει προσφορά για το NYSE, διακυβεύοντας την πρόταση εξαγοράς της πλατφόρμας ηλεκτρονικών συναλλαγών Archipelago, με στόχο να αποκτήσει τον έλεγχο του φορέα που εκδίωξε τον προσωπικό του φίλο, Richard Grasso.

Ο K. Langone θα καταθέσει προσφορά για το NYSE
Ο δισεκατομμυριούχος Kenneth Langone ετοιμάζει προσφορά για το New York Stock Exchange, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο, σύμφωνα με πηγές που παραθέτει το πρακτορείο Bloomberg.

Η πρόταση του Langone μπορεί να ανατρέψει την προσφορά που έχει καταθέσει το NYSE για την εξαγορά της πλατφόρμας ηλεκτρονικών συναλλαγών Archipelago Holdings, με την οποία θα μετατραπεί από ίδρυμα σε εταιρία και θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Εάν επιτύχει, ο Langone θα αποκτήσει τον έλεγχο του φορέα που εκδίωξε τον προσωπικό του φίλο, τότε πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του NYSE, Richard Grasso, τον Σεπτέμβριο του 2003.

Ο Langone θεωρεί την προσφορά του NYSE για το Archipelago ασύμφορη για τους κατόχους των 1.366 εδρών του χρηματιστηρίου, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του πολυεκατομμυριούχου, ενώ ο εκπρόσωπος του NYSE και η εκπρόσωπος του Archipelago αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις φήμες.

Ο Langone αναζητεί κεφάλαια από χρηματιστηριακές εταιρίες, σύμφωνα πάντα με τις φήμες. Δημοσίευμα εν τω μεταξύ της Wall Street Journal αναφέρει ότι ο Langone προγραμματίζει προσφορά και για το Archipelago.

Ο Langone ήταν επικεφαλής της επιτροπής αποζημιώσεων του NYSE από το 1999 έως το 2003 και είναι από τους συνηγόρους του Grasso στην προσφυγή του γενικού εισαγγελέα Eliot Spitzer για επιστροφή του πακέτου των 140 εκατ. δολαρίων που έλαβε ως αποζημίωση ο Grasso με την απόλυσή του.

Ο Langone, πρόεδρος της επενδυτικής τράπεζας Invemed Associates και από τους συνιδρυτές της Home Depot, ισχυρίζεται ότι η προσφυγή δεν στοιχειοθετείται και υποστηρίζει ότι τα κεφάλαια που έλαβε ο Grasso είναι λίγα.

Οι πηγές αναφέρουν ότι το κίνητρο του Langone είναι ο ρόλος της Goldman Sachs στην εξαγορά Archipelago. Η Goldman είναι μέτοχος του Archipelago, κατέχει έδρες στο NYSE και λειτουργεί ως σύμβουλος συγχώνευσης και για τις δύο πλευρές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman, Henry Paulson, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκδίωξη του Grasso, και μετά την αποχώρησή του ο Paulson επανέφερε τον πρώην πρόεδρο της Citigroup, John Reed, στη θέση του προέδρου του NYSE. Ο Reed με τη σειρά του προσέλαβε τον τότε πρόεδρο της Goldman, Thain, διευθύνοντα σύμβουλο του NYSE.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v