Το NYSE συγχωνεύεται με την πλατφόρμα Archipelago

Θεαματική κίνηση στη μάχη κυριαρχίας μεταξύ των κορυφαίων χρηματιστηρίων του πλανήτη έκανε το New York Stock Exchange ανακοινώνοντας ότι μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρία και συγχωνεύεται με την ηλεκτρονική πλατφόρμα Archipelago.

Το NYSE συγχωνεύεται με την πλατφόρμα Archipelago
Το New York Stock Exchange θα συγχωνευθεί με το Archipelago σε μια συναλλαγή που επιταχύνει την ”επίθεση” του Big Board στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και μεταμορφώνει το ηλικίας 212 ετών ίδρυμα σε ανώνυμη εταιρία.

Τα 1.366 μέλη του NYSE θα ανταλλάξουν τις έδρες τους για το 70% του ενοποιημένου ομίλου, του NYSE Group, και 400 εκατ. δολάρια σε ρευστό, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος John Thain. Το υπόλοιπο μερίδιο θα κατέχει η Archipelago, η τρίτη μεγαλύτερη ηλεκτρονική αγορά αμερικανικών μετοχών.

Η νέα εταιρία θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο, που σημαίνει ότι το NYSE θα διαπραγματεύεται και τις μετοχές του. Σύμφωνα με την προτεινόμενη νέα δομή της επιχείρησης, οι ευθύνες που έχει ο φορέας ως ρυθμιστική αρχή θα μεταβιβαστούν σε μια ξεχωριστή, μη κερδοσκοπική μονάδα.

Με την συμφωνία το NYSE ελπίζει να βελτιώσει το ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών, αν και τόνισε ότι η διάσημη πλατφόρμα αντιφώνησής του θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Για τον Thain, που άφησε την προεδρία της Goldman Sachs για να αναλάβει το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο το 2003, η συγχώνευση αποτελεί ”μ’ ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια”.

Η Archipelago του δίνει τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί με το Nasdaq και θα καθησυχάσει τα μέλη του, που ανησυχούν για τη μείωση του μεριδίου αγοράς του και ζητούν να μετατραπεί το NYSE σε εταιρία από ίδρυμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v