Δεν βλέπει ”φως στο τούνελ” ακόμη η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ δεν διακρίνει ”ξεκάθαρο σημάδια” επιτάχυνσης της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, καθώς οι υψηλές τιμές των καυσίμων επιβαρύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, αναφέρεται στο μηνιαίο δελτίο. Αμετάβλητη στο 0,2% η ενδιάμεση πρόβλεψη ανάπτυξης του ΑΕΠ δ’ τριμήνου.

Δεν βλέπει ”φως στο τούνελ” ακόμη η ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν διακρίνει ”ξεκάθαρο σημάδια” επιτάχυνσης της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, καθώς οι υψηλές τιμές των καυσίμων επιβαρύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, αναφέρει στο μηνιαίο δελτίο ο ρυθμιστής της νομισματικής ζωής των ”12”.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία ”υποδεικνύουν ότι η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχιστεί με συγκρατημένους ρυθμούς, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη ξεκάθαρες ενδείξεις ενδυνάμωσης των θεμελιωδών μεγεθών,” αναφέρει η ΕΚΤ προσθέτοντας ότι ”ειδικά οι τιμές του πετρελαίου υποδεικνύουν ότι υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω επιβράδυνσης της ανάπτυξης.”

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατική υπηρεσία της ευρωζώνης Eurostat, η ενδιάμεση εκτίμηση για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο δ’ τρίμηνο παρέμεινε σταθερή σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση στο +0,2% μετά το 0,3% του προηγούμενου τριμήνου (αναθεωρημένη εκτίμηση από 0,2%). Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ των ”12” επιβραδύνθηκε στο +1,6% έναντι 1,8% στο γ’ τρίμηνο σε ετήσια βάση.

Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην εαρινή του έκθεση προβλέπει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,6% έναντι της πρόβλεψης για 2,2% που υπήρχε την φθινοπωρινή έκθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v