Fitch: Ευάλωτη η Τουρκία σε αυξήσεις επιτοκίων

Η Τουρκία είναι ευάλωτη στο περιβάλλον αύξησης των διεθνών επιτοκίων, προειδοποίησε ο οίκος Fitch, εξαιτίας ”των σημαντικών ελλειμμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και των αναγκών για χρηματοδότηση από το εξωτερικό”.

Fitch: Ευάλωτη η Τουρκία σε αυξήσεις επιτοκίων
Η Τουρκία είναι ευάλωτη στο περιβάλλον αύξησης των διεθνών επιτοκίων, προειδοποίησε η Fitch Ratings.

Ο οίκος εκτιμά ότι στην Τουρκία, μια από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές χρεογράφων, υπάρχει δυσανάλογα μεγάλος όγκος βραχυπρόθεσμου χρέους, που την καθιστά ευάλωτη σε απότομες μεταβολές στην ψυχολογία της αγοράς.

Επιπλέον στην χώρα υπάρχει ογκώδες έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που την καθιστά πολύ εξαρτημένη από τις εισροές κεφαλαίων.

”Οι διεθνείς αγορές χρεογράφων γίνονται σταδιακά πιο επιφυλακτικές απέναντι στις αναδυόμενες αγορές εν γένει και η Τουρκία εμφανίζεται ευάλωτη εξαιτίας της καθυστέρησης εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, των σημαντικών ελλειμμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και των αναγκών για χρηματοδότηση από το εξωτερικό”, αναφέρει η Fitch.

Αν και η Τουρκία έχει κατορθώσει θεαματική μείωση των χρεών της, το δημόσιο χρέος ανήλθε στα 246 δισ. δολ. στα τέλη του 2004, σύμφωνα με στοιχεία της Bear Stearns.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v