Η βελγική Fortis αγοράζει την τουρκική Disbank

Η Fortis συμφώνησε να εξαγοράσει προς 985 εκατ. ευρώ την Disbank της οικογένειας Dogan, εξασφαλίζοντας ένα εκατομμύριο πελάτες στην Τουρκία, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τις συνομιλίες ένταξης στην Ε.E.

Η βελγική Fortis αγοράζει την τουρκική Disbank
Η μεγαλύτερη εταιρία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Βελγίου Fortis συμφώνησε να εξαγοράσει προς 985 εκατ. ευρώ ή 1,28 δισ. δολ. την Turk Dis Ticaret Bankasi, εξασφαλίζοντας ένα εκατομμύριο πελάτες στην Τουρκία, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τις συνομιλίες ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Fortis και οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Disbank, η Dogan Sirketler Grubu, η οικογένεια Dogan και δύο επενδυτικά ταμεία, συμφώνησαν να εξαγοραστεί το 89,3% των μετοχών της τράπεζας. Η βελγική εταιρία θα καταθέσει δημόσια προσφορά για το εναπομένον μερίδιο μετοχών της Disbank, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη.

Η Fortis περιμένει ότι η εξαγορά θα προσθέσει στα κέρδη της από το 2006. Η Disbank έχει τρέχουσα αξία στην αγορά 1,44 δισ. λίρες (1,07 δισ. δολ.).

Η τράπεζα είχε καθαρά κέρδη 107 εκατ. λίρες (80 εκατ. δολ.) το 2004, μειωμένα κατά 45% από την προηγούμενη χρονιά και διέθετε αποθεματικά ύψους 3,47 δισ. λιρών στα τέλη Δεκεμβρίου. Η κεφαλαιοποίηση της Fortis ανέρχεται στα 30 δισ. ευρώ (39 δισ. δολ.)

Τα έσοδα από την πώληση θα βοηθήσουν την Dogan να μειώσει τα χρέη της και θα δώσουν στον όμιλο την ευκαιρία να καταθέσει προσφορές στις επικείμενες εκποιήσεις μεριδίων του δημοσίου στο εθνικό λαχείο, τα κρατικά διυλιστήρια και εταιρία κινητής τηλεφωνίας.

Να θυμίσουμε ότι η BNP Paribas τον Φεβρουάριο ήταν η πρώτη ξένη τράπεζα που εισήλθε στην Τουρκία μετά την έγκριση της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. πληρώνοντας 217 εκατ. δολ. για μερίδιο στην Turk Ekonomi Bankasi.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v