Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Νέες προβλέψεις έως 10 δισ. για τράπεζες

Η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας σκληραίνει τους κανόνες για το roll over των κόκκινων δανείων. Οι τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις προβλέψεις τους κατά περίπου 10 δισ. ευρώ. Ποια είναι τα σενάρια.

Ισπανία: Νέες προβλέψεις έως 10 δισ. για τράπεζες
Επιπλέον 10 δισ. ευρώ θα χρειαστούν σε προβλέψεις οι ισπανικές τράπεζες για να καλύψουν επισφαλή δάνεια σύμφωνα με εσωτερικές εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι ισπανικές τράπεζες μετακύλησαν πριν τη λήξη τους κόκκινα δάνεια συνολικής αξίας που υπερβαίνει τα 200 δισ. ευρώ. Πολλά εξ αυτών ήταν επιχειρηματικά δάνεια που οι οφειλέτες αδυνατούσαν να αποπληρώσουν εγκαίρως.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει δημοσίευμα των Financial Times, η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας εκτιμά ότι δεν έχουν αποτιμηθεί πλήρως οι κίνδυνοι που προκύπτουν από αυτή την πρακτική (του roll over των κόκκινων δανείων) και ασκεί πιέσεις στους χρηματοοικονομικους οργανισμούς της χώρας να επαναξιολογήσουν τα δάνεια που έχουν αναχρηματοδοτηθεί με τους νέους αυστηρότερους κανόνες από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το νέο καθεστώς δεν επιτρέπει στις τράπεζες να χειρίζονται τα αναχρηματοδοτούμενα δάνεια ως δάνεια που καλύπτονται κανονικά και τις αναγκάζει κατά συνέπεια να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για επισφαλή δάνεια.

«Οι τράπεζές μας χρειάζονται περισσότερες προβλέψεις» αναφέρει ανώτατος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας στους Financial Times και συμπληρώνει: «Το ερώτημα δεν είναι εάν προβλέψεις θα επηρεάσουν τα αποτελέσματά τους, αλλά το πόσο θα τα επηρεάσουν. Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα, αλλά νομίζουμε ότι ο αντίκτυπος είναι μεταξύ 5 και 10 δισ. ευρώ.

«Αναλυτές και Ισπανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η νέα σκληρή προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας σε ότι αφορά τα αναχρηματοδοτούμενα δάνεια πιθανότατα να αναγκάσει τις πιο αδύναμες τράπεζες – οι οποίες επικεντρώνονται αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά – να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια πουλώντας περιουσιακά στοιχεία, με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ή προσφεύγοντας στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» σχολιάζουν οι Financial Times.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v