Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oxfam: $18 τρισ. σε φορολογικούς παραδείσους

Λίγο πριν ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Σύνοδος με βαζική ατζέντα την πάταξη της φοροδιαφυγής, η οργάνωση Oxfam ανακοινώσει εκτιμήσεις βάσει των οποίων 18,5 τρισ. δολ. είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους.

Oxfam: $18 τρισ. σε φορολογικούς παραδείσους
Συνταρακτικές είναι οι εκτιμήσεις της οργάνωσης Oxfam βάσει των οποίων τα χαμένα φορολογικά έσοδα για τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο υπολογίζονται ετησίως στα 150 δισ. δολ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οργάνωσης, περίπου 18,5 τρισ. δολ. είναι τα κεφάλαια που βρίσκονται κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους. Από αυτά τα 9,5 τρισ. ευρώ βρίσκονται στην Ευρώπη ή σε περιοχές που συνδέονται με ευρωπαϊκές χώρες.

Η Oxfam αναφέρει ότι ακόμη και με συντηρητικές εκτιμήσεις, αυτά τα 18,5 τρισ. δολ. θα απέφεραν φορολογικά έσοδα της τάξεως των 156 δισ. δολ.

Η Oxfam καλεί τους ευρωπαίους ηγέτες- οι οποίοι συζητήσουν σήμερα Τετάρτη στις Βρυξέλλες το ζήτημα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής- να φτιάξουν μια "μαύρη λίστα" των φορολογικών παραδείσων και να θεσπίσουν συγκεκριμένες κυρώσεις προς όσους μεταφέρουν εκεί τα κεφάλαιά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v