Επενδυτικό δάνειο-ρεκόρ για εξαγορά της Wind

Κορυφαίες επενδυτικές θα χρηματοδοτήσουν με το μεγαλύτερο επενδυτικό δάνειο στην ευρωπαϊκή ιστορία την προσπάθεια της Blackstone και άλλων επενδυτών να εξαγοράσουν την ιταλική εταιρία τηλεφωνίας Wind.

Επενδυτικό δάνειο-ρεκόρ για εξαγορά της Wind
Η Citigroup και η JP Morgan Chase περιλαμβάνονται στις τράπεζες που θα χρηματοδοτήσουν με το μεγαλύτερο επενδυτικό δάνειο στην ευρωπαϊκή ιστορία την προσπάθεια της Blackstone και άλλων επενδυτών να εξαγοράσουν την ιταλική εταιρία τηλεφωνίας Wind.

Το δάνειο θα ξεπεράσει τα 6,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες τραπεζιτών, θα είναι δηλαδή πολύ μεγαλύτερο από τη χρηματοδότηση των 4,3 δισ. ευρώ που δόθηκε το 2003 στην BC Partners και άλλους επενδυτές για να αγοράσουν τον ”χρυσό οδηγό” της Telecom Italia.

Η αμερικανική Blackstone ανταγωνίζεται με τον Αιγύπτιο μεγιστάνα Naguib Sawiris για την εξαγορά της μονάδας της ιταλικής επιχείρησης ηλεκτρισμού Enel.

Τα υψηλής απόδοσης / υψηλού κινδύνου επενδυτικά δάνεια είναι ελκυστικά για τους επενδυτές, αφού πληρώνουν μέχρι και 10 φορές πάνω από τον μέσο όριο του επιτοκίου των πιστώσεων στις επενδυτικές κατηγορίες.

Οι εταιρίες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων έκαναν εξαγορές ύψους 180 δισ. δολαρίων πέρσι και συγκεντρώνουν κεφάλαια για εξαγορές τουλάχιστον 250 δισ. δολ. το 2005, σύμφωνα με τη λονδρέζικη Υπηρεσία Ιδιωτικών Κεφαλαίων.

Η νεοϋρκέζικη Blackstone προσφέρει 11,5 δισ. ευρώ για τη Wind, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία σταθερής τηλεφωνίας της Ιταλίας μετά την Telecom Italia, σύμφωνα με πληροφορίες τραπεζιτών.

Στις τράπεζες που χρηματοδοτούν το δάνειο της Blackstone περιλαμβάνονται η BNP Paribas, η Credit Suisse First Boston, η Lehman Brothers, η Royal Bank of Scotland και η Mediobanca.

Η Weather Investments, ο όμιλος του Sawiris, πρόσφερε 12 δισ. ευρώ. Ο Sawiris, πρόεδρος της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Orascom που εδρεύει στο Κάιρο, έχει την υποστήριξη της ABN Amro, της Deutsche Bank, της San Paolo-IMI και του δισεκατομμυριούχου Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή Wilbur Ross. Η Enel διαθέτει τα δύο τρίτα της Wind.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v