Ενα βήμα πριν τη χρεοκοπία η MG Rover

Η MG Rover κατέρρευσε αφού δεν κατόρθωσε να αγοραστεί από τους Κινέζους ούτε να εξασφαλίσει κρατική ενίσχυση, αφήνοντας χωρίς δουλειά 6.100 εργαζόμενους σε μια εξαιρετικά κρίσιμη πολιτικά περίοδο ενόψει των γενικών εκλογών.

Ενα βήμα πριν τη χρεοκοπία η MG Rover
Η τελευταία βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία, η MG Rover, κατέρρευσε αφού δεν κατόρθωσε να αγοραστεί από τους Κινέζους ούτε να εξασφαλίσει κρατική ενίσχυση, αφήνοντας χωρίς δουλειά 6.100 εργαζόμενους σε μια εξαιρετικά κρίσιμη πολιτικά περίοδο ενόψει των γενικών εκλογών.

Η αποτυχία της Rover είναι ένα ”καταστροφικό πλήγμα” για τους προμηθευτές, του εργαζόμενους και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, δήλωσε χαρακτηριστικά μετά την ανακοίνωση της χρεοκοπίας η υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας, Patricia Hewitt.

Ο όμιλος αναμένεται να τεθεί υπό αναγκαστική διαχείριση. Οι συνομιλίες για να εξασφαλιστεί το μέλλον της επιχείρησης μέσω κοινοπραξίας με την μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας, την Shanghai Automotive Industry Corp (SAIC), κατέρρευσαν την Πέμπτη.

Σε ένα σύντομο ιστορικό, να θυμίσουμε ότι η Rover και η SAIC είχαν συμφωνήσει να συγχωνευθούν από πέρσι το Καλοκαίρι. Η κινεζική πλευρά ισχυρίστηκε ωστόσο τον περασμένο μήνα ότι δεν γνώριζε επακριβώς την οικονομική κατάσταση του ομίλου, ο οποίος είχε πράγματι ”μείνει” από ρευστό, και άρχισε να ”κάνει πίσω” στα συμφωνημένα.

Η βρετανική κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευση ενός κορυφαίου βρετανικού εργοδότη παραμονές των εκλογών, δεσμεύθηκε να προσφέρει δάνεια 100 εκατ. λιρών στην Rover, με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί η κινεζική κοινοπραξία.

Ωστόσο οι συνομιλίες με την SAIC έληξαν χωρίς συμφωνία και η MG Rover βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v