ΕΚΤ: Αμετάβλητα στο 2% τα επιτόκια στην ευρωζώνη

Σταθερά, όπως αναμενόταν ευρύτατα, διατήρησε τα επιτόκια της ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς η απουσία ανάπτυξης στους ”12” αποτρέπει τις προληπτικές κινήσεις κατά της ανάπτυξης πληθωριστικών πιέσεων.

ΕΚΤ: Αμετάβλητα στο 2% τα επιτόκια στην ευρωζώνη
Σταθερά, όπως αναμενόταν ευρύτατα, διατήρησε τα επιτόκια της ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς η απουσία ανάπτυξης στους ”12” αποτρέπει τον ρυθμιστή της πιστωτικής πολιτικής από προληπτικές κινήσεις κατά της ανάπτυξης πληθωριστικών πιέσεων.

Με την απόφαση της ΕΚΤ το επιτόκιο του ευρώ παραμένει στο 2%, στα χαμηλότερα επίπεδα 60 ετών. Η τράπεζα δεν έχει μεταβάλει την πιστωτική πολιτική της από τον Ιούνιο 2003 και αντιμετωπίζει την πρόκληση να υποστηρίξει την υποτονική οικονομία, παρά τις ενδείξεις ότι το κόστος καυσίμων και οι τιμές των ακινήτων ωθούν τον πληθωρισμό υψηλότερα.

Μολονότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, όπως η απρόσμενη πτώση στη γερμανική βιομηχανική παραγωγή που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, η ΕΚΤ φοβάται ότι υποβόσκουν πληθωριστικές πιέσεις.

Οι τιμές των οικιών στη Γαλλία και την Ισπανία εκτινάχθηκαν πέρσι 15%, καθώς τα επιτόκια βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1946 και τροφοδοτούν με ρευστότητα στις οικονομίες των ”12”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v