Κλείνει το ΙΡΕ, ανοίγει η αγορά Brent για το Nymex

Το IPE, δεύτερο μεγαλύτερο πετρελαϊκό χρηματιστήριο στον κόσμο, διακόπτει την πλατφόρμα διαπραγμάτευσης στο Λονδίνο μετά από 17 χρόνια λειτουργίας. Ανοίγει η αγορά του Brent για το νεόφερτο στο Δουβλίνο Nymex.

Κλείνει το ΙΡΕ, ανοίγει η αγορά Brent για το Nymex
Το International Petroleum Exchange, το δεύτερο μεγαλύτερο πετρελαϊκό χρηματιστήριο στον κόσμο, διακόπτει σήμερα την πλατφόρμα διαπραγμάτευσης στο Λονδίνο μετά από 17 χρόνια λειτουργίας και μετακινεί τις συναλλαγές σε online αγορά, προσπαθώντας να εξοικονομήσει χρήματα καθώς αυξάνεται ο ανταγωνισμός.

Το ανταγωνιστικό του και μεγαλύτερο στον κόσμο New York Mercantile Exchange άνοιξε τον Δεκέμβριο πλατφόρμα στο Δουβλίνο για να ανταγωνιστεί στην πετρελαϊκή αγορά του Brent, όπου οι συναλλαγές του φτάνουν στα 5 δισ. δολάρια την ημέρα.

Οι συναλλαγές συμβολαίων ενέργειας, καθώς και οι τιμές του πετρελαίου, του άνθρακα και του φυσικού αερίου εκτινάσσονται και οι τράπεζες όπως η Merrill Lynch και η Deutsche Bank επεκτείνονται στην αγορά.

Μετά τη διακοπή, το London Metal Exchange μένει η μόνη αγορά ”ζωντανής” αντιφώνησης στην αγορά εμπορευμάτων του City.

Το ΙΡΕ είχε εξαγοραστεί τον Απρίλιο 2001 από την αμερικανική Intercontinental Exchange, η οποία ανήκει σε ομάδα τραπεζών και ενεργειακών εταιριών, μεταξύ των οποίων η Morgan Stanley και η λονδρέζικη BP.

Η πλατφόρμα του Nymex στο Δουβλίνο δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να πάρει καλό μερίδιο αγοράς. Στις 4 Απριλίου που το Brent έφτασε σε ρεκόρ, συναλλάχθηκαν 1.512 συμβόλαια στο Δουβλίνο, που αντιστοιχούν στο 1,4% των 106.621 του ΙΡΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v