Προς διατήρηση σταθερών επιτοκίων ΕΚΤ και ΒοΕ

Οι ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας προβλέπεται να υποχρεώσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας να κρατήσουν αμετάβλητη πιστωτική πολιτική, παρά τις ”απειλές” του πληθωρισμού.

Προς διατήρηση σταθερών επιτοκίων ΕΚΤ και ΒοΕ
Σταθερό στα χαμηλότερα επίπεδα 60 ετών προβλέπεται να διατηρήσει το κόστος δανεισμού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς η εκτίναξη των τιμών ενέργειας και η υψηλή ανεργία προκαλούν επιβράδυνση στη δραστηριότητα των ”12”.

Η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα κρατήσει το επιτόκιο δανεισμού στο 2%, όπου βρίσκεται από τον Ιούνιο 2003, κατά την τακτική συνεδρίαση των μελών του διοικητικού συμβουλίου, σήμερα.

Ανάλογη απόφαση αναμένεται να λάβει σήμερα και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας.

Η ΕΚΤ έχει έλθει αντιμέτωπη με την πρόκληση να δώσει υποστήριξη στις προσπάθειες ανάκαμψης, μολονότι οι υψηλές τιμές των καυσίμων και η εκτίναξη στις τιμές των σπιτιών σε ορισμένες περιοχές της ευρωζώνης απειλούν να διογκώσουν τον πληθωρισμό.

Η Bank of England προβλέπεται σύμφωνα με την συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών να κρατήσει το βασικό επιτόκιο στο 4,75%, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι οι καταναλωτικές δαπάνες δεν έχουν ανακάμψει από την επιβράδυνση που έχει ξεκινήσει από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου.

Θα πρόκειται για τον όγδοο συνεχόμενο μήνα που θα κρατήσει αμετάβλητη πιστωτική πολιτική η ΒοΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v