Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η&Μ:Να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στο Μπαγκλαντές

Σε μία σπάνια συνέντευξή του στους FT, ο διευθύνων σύμβουλος της H&M ζητά ετήσια αύξηση του κατώτατου μισθού στο Μπαγκλαντές "όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες". "Είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε περισσότερο".

Η&Μ:Να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στο Μπαγκλαντές
Ο διευθύνων σύμβουλος της Hennes & Mauritz, της εταιρείας που είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρούχων από το Μπαγκλαντές, ζητά ετήσια αύξηση στον κατώτατο μισθό, ώστε να κατευναστεί η λαϊκή οργή μετά την πρόσφατη τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.100 ανθρώπους.

Η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των μισθών μετά το 2010. Όμως, ο Karl-Johan Persson, σε μία σπάνια συνέντευξη, δηλώνει στους Financial Times ότι η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές θα πρέπει να κάνει ακόμη περισσότερα.

«Θέλω οι μισθοί να αναπροσαρμόζονται ετησίως, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες. Είμαστε αναμφίβολα έτοιμοι να πληρώσουμε περισσότερα, αλλά πρέπει να βρούμε έναν καλό βιώσιμο τρόπο τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τη χώρα» δήλωσε.

Το 2010, το Μπαγκλαντές διπλασίασε τον κατώτατο μισθό στα 38 δολάρια - εξακολουθεί να είναι ο χαμηλότερος στον κόσμο - μετά τις βίαιες διαμαρτυρίες εργαζομένων στην κλωστοϋφαντουργία. Η προηγούμενη αύξηση ήταν το 2006.

«Πάντα ήταν θέμα ισορροπίας μεταξύ ανθρώπων, πλανήτη και κέρδους» δήλωσε ο κ. Persson και συμπλήρωσε: «Η επικέντρωση μόνο στα κέρδη θα είναι μακροπρόθεσμα αρνητική για την ίδια την κερδοφορία… και δεν είναι καλό ούτε για το Μπαγκλαντές ούτε για την H&M να υπάρχει αυτή η αναταραχή».

Αυτή την εβδομάδα, η H&M και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες λιανικού εμπορίου ενδυμάτων συμφώνησαν να επιβάλουν κοινούς κανόνες για τη βελτίωση των όρων εργασίας και τις συνθήκες ασφαλείας στα εργοστάσια. Οι όροι θα έχουν νομική ισχύ και θα επιβάλουν στις κλωστοϋφαντουργίες της χώρας να επενδύσουν στη βελτίωση των εργοστασίων τους και να υπόκεινται σε ανεξάρτητους ελέγχους. Η αμερικανική Wallmart δεν υπέγραψε τη συμφωνία.

Ο κ. Persson καλωσόρισε αυτές τις κινήσεις, αλλά δήλωσε ότι δεν αρκούν. «Το θέμα δεν είμαστε μόνο εμείς και άλλες εταιρείες λιανικού εμπορίου, είναι εθνικό το πρόβλημα. Συνδέεται με την φτώχεια, συνδέεται με τη διαφθορά και με τη γνώση αναφορικά με την ασφάλεια των κτιρίων και την πυρασφάλεια» προσέθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v