Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή ανάπτυξη 3,5% στην Ιαπωνία

Το ιαπωνικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 3,5% το α' τρίμηνο σε ετήσια βάση. Είναι ο ισχυρότερος ρυθμός ανάπτυξης στη G7. Άμεσα και χειροπιαστά τα αποτελέσματα της πολιτικής Άμπε και της μαζικής νομισματικής χαλάρωσης.

Ισχυρή ανάπτυξη 3,5% στην Ιαπωνία
Τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της G7 κατέγραψε η Ιαπωνία κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου αναπτύχθηκε κατά 3,5% το πρώτο τρίμηνο σε ετήσια βάση, με ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες και αύξηση των εξαγωγών, υποδεικνύοντας ότι η ριζοσπαστική οικονομική πολιτική του Σίνζο Άμπε – τα περιβόητα Αμπενομικά – αποδίδει άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα.

Σε τριμηνιαία βάση, το ιαπωνικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,9%. Είναι το δεύτερο συνεχές τρίμηνο ανάπτυξης για την Ιαπωνία. Το τελευταίο τρίμηνο του 2012, το ΑΕΠ της χώρας αναπτύχθηκε κατά 0,3%.

«Η Ιαπωνία είχε ήδη αρχίσει να βγαίνει εκτός ύφεσης όταν ανέλαβε την κυβέρνηση ο κ. Άμε το Δεκέμβριο, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πολιτική του επιτάχυνε την ανάκαμψη με τη δραστική αποδυνάμωση του γεν – που ήταν η μεγαλύτερη συνέπεια της μαζικής νομισματικής χαλάρωσης – η οποία ώθησε και τη χρηματιστηριακή αγορά στο υψηλότερο επίπεδο πέντε και πλέον ετών» σχολιάζουν οι Financial Times,

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,8% το πρώτο τρίμηνο του 2013, ενώ οι εισαγωγές κατά 1%. Παράλληλα, οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 0,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v