Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moodys: Η παγκόσμια ανάκαμψη χάνει την ορμή της

Η παγκόσμια ανάκαμψη μετά την περυσινή επιβράδυνση έχει απωλέσει τη δυναμική της, και πολλές οικονομίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες που δεν επιτρέπουν την επιστροφή σε "φυσιολογικούς" ρυθμούς ανάπτυξης, σημειώνει η Moody's.

Moodys: Η παγκόσμια ανάκαμψη χάνει την ορμή της
Η παγκόσμια ανάκαμψη μετά την περυσινή επιβράδυνση έχει απωλέσει τη δυναμική της, και πολλές οικονομίες αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες που δεν τους επιτρέπουν την επιστροφή σε "φυσιολογικούς" ρυθμούς ανάπτυξης, σημειώνει η Moody's.

Ειδικότερα για την ευρωζώνη, ο οίκος περιμένει ότι θα αντιμετωπίσει εντονότερη και μεγαλύτερη χρονικά ύφεση σε σχέση με τις εκτιμήσεις.

Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ οι κυβερνητικές περικοπές αναμένεται να επιβαρύνουν την αναπτυξιακή δυναμική που παρατηρείται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ πολλές κορυφαίες αναδυόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην τόνωση των επενδύσεων, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διατηρήσιμη αύξηση των εθνικών εισοδημάτων. 

Ειδικότερα, ο οίκος εκτιμά ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για τις ανεπτυγμένες χώρες του G20 θα διαμορφωθεί περίπου στο 1,2% το 2013 και στο 1,9% το 2014. Όσον αφορά τις αναπτυσσόμενες, αναμένεται να ανέλθει στο 5,5% τόσο εφέτος όσο και το 2014. 

Η Moody's υπογραμμίζει ότι τα τρία άμεσα ρίσκα για την παγκόσμια οικονομία είναι:

- Ακόμα μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη, σε σχέση με τις εκτιμήσεις, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη πιστωτική συρρίκνωση, λόγω ενδεχόμενης περαιτέρω αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους.

-Ισχνότερη ανάπτυξη στις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες μετά την πρόσφατη επιβράδυνση.

-Κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων, που θα οδηγήσει σε αντίξοες οικονομικές εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v