Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ύφεση 0,2% στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο

Συρρίκνωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης 0,2% καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Απογοητεύουν τα στοιχεία για τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Πιέσεις στην ΕΚΤ.

Ύφεση 0,2% στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο
Χειρότερα των προσδοκιών είναι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το ΑΕΠ της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο. Σύμφωνα με τη Eurostat, η ευρωπαϊκή οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2%, ενώ οι αναλυτές -βάσει δημοσκόπησης του Reuters- προέβλεπαν μικρότερη ύφεση 0,1%. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 1% έναντι προσδοκιών για ύφεση 0,9%.

Νωρίτερα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης ήταν απογοητευτικά.  Συγκεκριμένα, το γαλλικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,2% το α΄ τρίμηνο του 2013, ενώ οι αναλυτές έβλεπαν μικρότερη ύφεση 0,1%. Η γερμανική οικονομία επέστρεψε μεν σε θετικό πρόσημο, αλλά με οριακή ανάπτυξη 0,1%. Και εδώ τα στοιχεία απογοητεύουν τους αναλυτές, που προσδοκούσαν ανάπτυξη 0,3%.

Επίσης, η γερμανική στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε πτωτικά τα στοιχεία για τους τελευταίους μήνες του 2012 σε ύφεση 0,7% έναντι αρχικής εκτίμησης για ύφεση 0,6%.

Χειρότερη των εκτιμήσεων αποδεικνύεται και η συρρίκνωση του ΑΕΠ στην Ιταλία το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ η χώρα συμπληρώνει τη μεγαλύτερη περίοδο ύφεσης από τη δεκαετία του 1970. Συγκεκριμένα, το ιταλικό ΑΕΠ μειώθηκε 0,5% το πρώτο τρίμηνο, από 0,9% το τελευταίο τρίμηνο του 2012. Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν ύφεση 0,3%.

Σε ετήσια βάση, το ιταλικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 2,3% έναντι εκτιμήσεων στο 2,2%. Είναι το έβδομο συνεχές τρίμηνο συρρίκνωσης για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Η στατιστική υπηρεσία ISTAT την προηγούμενη εβδομάδα διατύπωσε πρόβλεψη μείωσης του ΑΕΠ για το 2013 κατά 1,4%.

«Τα στοιχεία είναι χειρότερα των προβλέψεων και αυτό θα πρέπει σίγουρα να ανησυχεί τους αξιωματούχους της ΕΚΤ» δηλώνει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής ανάλυσης της Markit, και συμπληρώνει: «Τα σημερινά στοιχεία εντείνουν τις πιέσεις για περισσότερες κινήσεις πέρα από ό,τι έχουμε δει με τη μείωση των επιτοκίων».

Αίσθηση προκαλούν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την Κύπρο. Το κυπριακό ΑΕΠ συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο κατά 1,3%. Σε ετήσια βάση, όμως, η ύφεση για την κυπριακή οικονομία ανέρχεται στο 4,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v