Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch:Ο αντίκτυπος μιας χαμένης δεκαετίας στην ΕΕ

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι τηλεπικοινωνίες θα αντιμετώπιζαν τα μεγαλύτερα προβλήματα αν επιβεβαιωνόταν το σενάριο μιας δεκαετίας χαμηλής ανάπτυξης, εκτιμά η Fitch. Κερδισμένος ο τομέας των τυχερών παιχνιδιών.

Fitch:Ο αντίκτυπος μιας χαμένης δεκαετίας στην ΕΕ
Mια δεκαετία μηδενικής ή χαμηλής ανάπτυξης στην Ευρώπη θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στο μεγαλύτερο μέρος του επιχειρηματικού τομέα της Ευρώπης, αλλά το μέγεθος των συνεπειών δεν θα ήταν παντού το ίδιο, εκτιμά η Fitch.

Σε έκθεση που δημοσίευσε την Τετάρτη, ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι μια χαμένη δεκαετία όπως αυτή της Ιαπωνίας θα δημιουργούσε μεγαλύτερους κινδύνους για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τις τηλεπικοινωνίες, ενώ κερδισμένος θα έβγαινε ο τομέας των τυχερών παιχνιδιών.

Με βάση την ανάλυσή της, μεγαλύτερους κινδύνους θα αντιμετώπιζαν οι επιχειρήσεις που είναι εξαρτημένες από τις πωλήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές με χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης και τοπική βάση κόστους.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, με την έκθεση σε μεγάλες, ανεπτυγμένες αγορές και μια αναγκαστικά τοπική βάση κόστους, βρίσκονται σύμφωνα με τη Fitch ψηλά στη λίστα των επιχειρηματικών τομέων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες όταν επιβραδύνεται η ανάπτυξη, υποχωρεί η ζήτηση και εξασθενούν οι τιμές στην ενέργεια.

Ανάλογες πιέσεις θα δέχονταν και οι τηλεπικοινωνίες, σημειώνει, προσθέτοντας ότι κάποιοι όμιλοι ενδέχεται να βρεθούν σε καλύτερη θέση λόγω της ανάπτυξης σε διεθνή στοιχεία ενεργητικού.

Την ίδια ώρα, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών θα επωφελούνταν από την απορρύθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου, καθώς θα αντιμετωπίζονταν ως πιθανή εστία επιπρόσθετων φορολογικών εσόδων. Κάτι τέτοιο θα τους επέτρεπε, σύμφωνα με τη Fitch, να επεκταθούν σε νέες αγορές και προϊόντα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Fitch δεν λαμβάνει ως βασικό σενάριο μια χαμένη δεκαετία και προβλέπει την επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2018.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v