Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγαλύτερη διαφάνεια υπόσχονται οι "παράδεισοι"

Φορολογικοί παράδεισοι υπόσχονται μεγαλύτερη φορολογική διαφάνεια. Κλείνουν συμφωνίες με Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία για ανταλλαγή πληροφοριών για τραπεζικούς λογαριασμούς.

Μεγαλύτερη διαφάνεια υπόσχονται οι παράδεισοι
Τα υπερπόντια εδάφη της Βρετανίας υπέκυψαν τελικά στις πιέσεις για μεγαλύτερη φορολογική διαφάνεια, σε μια κίνηση που οι κυβερνήσεις χαιρέτισαν ως «σημείο καμπής την μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της παράνομης οικονομίας».

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η Ανγκουίλα, η Βερμούδα, οι βρετανικές Παρθένες Νήσοι, η Μονσερά και τα νησιά Τέρκς και Κάικος, ακολούθησαν το παράδειγμα των νήσων Κάυμαν και συμφώνησαν να μοιράζονται αυτόματα πληροφορίες με την Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όζμπορν, δήλωσε πως «αυτό αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προόδου στην καταπολέμηση της παράνομης οικονομίας και θέτει ένα παγκόσμιο στάνταρντ στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής».

Ο ίδιος παρακίνησε και άλλες κυβερνήσεις να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα σε μια προσπάθεια να εξαλειφθούν «οι κρυψώνες για αυτούς που αναζητούν να αποφύγουν τους φόρους και να κρύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία».

Οι νέες συμφωνίες αφορούν στην ανταλλαγή λεπτομερών πληροφοριών για τους τραπεζικούς λογαριασμούς με την Βρετανία, την Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, με τις υπερπόντιες χώρες να παρέχουν αυτομάτως ονόματα, διευθύνσεις, ημερομηνίες γέννησης, αριθμούς λογαριασμών, υπόλοιπα λογαριασμών και λεπτομέρειες για την κίνηση των λογαριασμών αυτών.

Η Νήσος του Μαν, που ήταν η πρώτη χώρα εκτός αμερικανικής δικαιοδοσίας που συμφώνησε στην μεγαλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών με τη Βρετανία, συμφώνησε να συμμετάσχει στην πολυμερή αυτή πρωτοβουλία, ενώ και το Γκέρνσεϊ έχει εκφράσει «ξεκάθαρο» ενδιαφέρον, σύμφωνα με τα το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v