Apple: Το colpo grossο με την έκδοση ομολόγων

Οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι με τη σαρωτική έκδοση ομολόγων των 17 δισ. δολ. η Apple ουσιαστικά γλιτώνει φορολογικές δαπάνες ύψους 9 δισ. δολ. Η ρευστότητα μαμούθ στο εξωτερικό και το κόστος του επαναπατρισμού της.

Apple: Το colpo grossο με την έκδοση ομολόγων
Η Apple αποφεύγει πιθανές φορολογικές δαπάνες ύψους 9 δισ. δολ επιλέγοντας να εκδώσει ομόλογα αντί να επαναπατρίσει ρευστότητα για να πληρώσει τους μετόχους της.

Ο τεχνολογικός όμιλος, θα έπρεπε να καταβάλει φορολογικό συντελεστή 35% για να φέρει αυτή τη ρευστότητα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλείται νομικούς συμβούλους και λογιστές. Η Apple, η οποία έχει υπεράκτια ρευστότητα που υπολογίζεται στα 100 δισ. δολ. – σε σύγκριση με τα 45 δισ. δολ. που έχει στις ΗΠΑ – ανακοίνωσε χθες ότι θα χρηματοδοτήσει εν μέρει το σαρωτικό πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 55 δισ. δολ. χρησιμοποιώντας κεφάλαια από την αγορά εταιρικών ομολόγων.

Υπολογίζεται ότι το κόστος για το δανεισμό των 17 δισ. δολ. από την αγορά εταιρικών ομολόγων θα αγγίξει τα 310 εκατ. δολ. ετησίως. Εκτιμάται όμως, επίσης ότι θα ανακτήσει περίπου το ένα τρίτο αυτών των χρημάτων μέσω φοροαπαλλαγών.

«Υπάρχουν τεράστια φορολογικά πλεονεκτήματα για την Apple εάν δανειστεί τα χρήματα συγκριτικά με το να επαναπατρίσει τη ρευστότητά της στις ΗΠΑ» εξηγεί ο Κέβιν Φίλιπς, της Baker Tilly και συμπληρώνει: «Η εταιρία θα συνεχίσει να παίρνει περίπου 100 εκατ. δολ. σε φοροαπαλλαγές κάθε χρόνο».

Ο Τζέραλντ Γκρανόφσκι, αναλυτής στη Moody’s, δηλώνει: «Εάν υπολογίσει κανείς το θεσμοθετημένο φορολογικό συντελεστή του 35% για τα εταιρικά κέρδη, που βασίζεται στα στοιχεία που είναι διαθέσιμα και σε ένα πρόχειρο υπολογισμό, για να δημιουργηθεί στις ΗΠΑ το αντίστοιχο των 17 δισ. δολ., η εταιρεία θα έπρεπε να επαναπατρίσει 26 δισ. δολ. Αυτό είναι βεβαίως λιγότερο ελκυστικό από ότι να πληρώσει 300 εκατ. δολ. σε τόκους από την έκδοση των ομολόγων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v