Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμετάβλητα τα επιτόκια της Fed

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκιά της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Η Fed δεν προχωρά σε κάποια αλλαγή αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Διαφώνησε η πρόεδρος της Fed Κάνσας.

Αμετάβλητα τα επιτόκια της Fed
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0% - 0,25% δηλώνοντας μάλιστα ότι διατηρεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 85 δισ. δολ. συνδέοντας τον τερματισμό της αντισυμβατικής νομισματικής πολιτικής με την πρόοδο που καταγράφεται στην αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα, η Fed κάνει λόγο για "μέτρια ανάκαμψη" της οικονομίας επαναλαμβάνοντας την ορολογία που είχε χρησιμοποιήσει και στην προηγούμενη ανακοίνωση του Μαρτίου.

Αίσθηση προκαλεί ότι δεν περιλαμβάνεται η επισήμανση ότι η ανεργία παραμένει σε "πολύ υψηλά επίπεδα" – όπως είχε διατυπωθεί το Μάρτιο- επαναλαμβάνοντας ωστόσο, ότι οι αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν μέχρις ότου βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση στην αγορά εργασίας.

«Η δημοσιονομική πολιτική περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη» αναφέρει η ανακοίνωση και συμπληρώνει: «Η Επιτροπή είναι έτοιμη να αυξήσει ή να μειώσει το ρυθμό αγορών ώστε να διατηρήσει την κατάλληλη πολιτική». Η δήλωση αυτή συνιστά αλλαγή καθώς μέχρι πρότινος ο Μπεν Μπερνάνκε ανέφερε απλώς ότι η πολιτική της Fed είναι «ευέλικτη». Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται η προοπτική μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Η πρόεδρος της Fed του Κάνσας, Έσθερ Τζορτζ διαφώνησε με την αναπτυξιακή πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, εκφράζοντας ανησυχίες για χρηματοοικονομικές ανισορροπίες και μακροπρόθεσμη ενίσχυση του πληθωρισμού.

«Μέχρι πρότινος, οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η Fed θα αγοράσει συνολικά Treasury και ενυπόθηκους τίτλους συνολικής αξίας 1 τρισ. δολ. στο πλαίσιο του τρίτου γύρου της ποσοτικής χαλάρωσης. Τώρα οι προβλέψεις αυτές δεν είναι τόσο βέβαιες» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v