Οι αναδυόμενες κερδίζουν από το φθηνό πετρέλαιο

Αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού κατά 10% οδηγεί σε μείωση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 0,2%, ενώ αντίθετα η μείωση της τιμής κατά 10% προκαλεί ανάπτυξη μόνο 0,1%, σημειώνει η HSBC.

Οι αναδυόμενες κερδίζουν από το φθηνό πετρέλαιο
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει μικρότερο αντίκτυπο στην οικονομία απ’ ότι αντίστοιχη άνοδο, υποστηρίζει η HSBC σε ανάλυσή της. Όπως σημειώνει από τη στατιστική παρατήρηση προκύπτει ότι μια αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού κατά 10% οδηγεί σε μείωση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 0,2%, ενώ αντίθετα η μείωση της τιμής κατά 10% προκαλεί ανάπτυξη μόνο 0,1%.

Όπως αναφέρει, μια πρώτη εξήγηση θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι το προϊόν είναι «μη ελαστικό», με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μπορούν εύκολα να περνούν την αύξηση στους τελικούς καταναλωτές, ενώ αντίθετα περνούν εν μέρει τις μειώσεις στους καταναλωτές επιλέγοντας να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Η HSBC υποστηρίζει ότι η χώρες που κατά κύριο λόγο επηρεάζονται από τις εξελίξεις στο πετρέλαιο είναι οι αναδυόμενες και τονίζει ότι οι επιπτώσεις από την μείωση της τιμής του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα θα είναι θετικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v