Συνεχίζεται το debate για τη λιτότητα

H λιτότητα δεν είναι αυτοσκοπός δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. "Παράθυρο" από υφυπουργό της κυβέρνησης της. Αλλαγή κλίματος κατά της λιτότητας βλέπει ο Μοσκοβισί.

Συνεχίζεται το debate για τη λιτότητα
Οι αντεγκλήσεις των Ευρωπαίων πολιτικών για τις πολιτικές λιτότητας συνεχίστηκαν και την Τετάρτη, με την Άγκελα Μέρκελ να δηλώνει ότι "δεν αποτελεί αυτοσκοπό", τον Μοσκοβισί να σημειώνει την αλλαγή κλίματος υπέρ της ανάπτυξης και Γερμανό υφυπουργό να τάσσεται υπέρ μιας "χαλάρωσης" των μέτρων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ανέφερε την Τετάρτη ότι η λιτότητα δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά έχει σαν στόχο να καταστήσει πιο ανταγωνιστική την Ευρωπαϊκή Ένωση και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Όπως μεταδίδει η WSJ, η κ. Μέρκελ απηύθυνε έκκληση στους πολιτικούς της ευρωζώνης να συνεργαστούν για μια πιο αυστηρή πολιτική λιτότητας, λέγοντας ότι έτσι θα δημιουργήσουν ισχυρά θεμέλια για την οικονομία.

Η ίδια επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει ένας "σχετικός συντονισμός" των οικονομικών πολιτικών στην ευρωζώνη, χωρίς να εκχωρηθούν όλες οι εξουσίες στις Βρυξέλλες.

"Η Γερμανία θα τα πάει καλά μακροπρόθεσμα, μόνο αν το κάνει ολόκληρη η Ευρώπη" πρόσθεσε.


Γερμανός υφυπουργός ανοίγει "παράθυρο" στο θέμα λιτότητα

Κορυφαίο στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι τα μέτρα περικοπών στους προϋπολογισμούς πρέπει να προσφέρουν περιθώρια ελαστικότητας, δίνοντας μια νέα διάσταση στη μεγάλη διαμάχη που έχει ξεσπάσει καθώς πολλοί Ευρωπαίοι παράγοντες εκτιμούν ότι η πολιτική της λιτότητας «έχει φτάσει στα όριά της».

Οι δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ εμφανίζονται να ανοίγουν ένα μεγάλο παράθυρο στην ανένδοτη θέση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ ότι η πολιτική λιτότητας είναι ο μόνος τρόπος για να σωθεί η Ευρώπη από την κρίση χρεών.

«Οι κανόνες που καθορίζουν το πώς αποκλιμακώνουν τα 17 μέλη της ευρωζώνης τα ελλείμματα δεν είναι απόλυτοι και πρέπει να προσαρμόζονται στο εναλλασσόμενο οικονομικό περιβάλλον» δήλωσε ο υφυπουργός, σχολιάζοντας πρόσφατο σχόλιο του προέδρου της Κομισιόν Ζ.Μ. Μπαρόζο ότι ο δρόμος της λιτότητας έφτασε στα όριά του.

«Οι κανόνες δεν είναι άκαμπτοι», σχολίασε ο κ. Κάμπετερ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Βερολίνο. «Αντίθετα, μας λένε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον δρόμο της σταθεροποίησης. Στον στόχο τους είναι πάρα πολύ αυστηροί, όμως σίγουρα αντιδρούν στα εξωγενή σοκ».

Τα σχόλια του αξιωματούχου που είναι υπεύθυνος για τη δημοσιονομική πολιτική του υπουργείου δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μέρκελ αναγνωρίζει πως απαιτείται περισσότερη χαλάρωση των στόχων, ώστε να καθρεφτίζεται η οικονομική πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη με την ανεργία ρεκόρ και τη διετή ύφεση.

Επιπλέον, καθώς θα διεξαχθούν οι γενικές εκλογές στη Γερμανία σε λιγότερο από πέντε μήνες, η κ. Μέρκελ δεν μπορεί να επαφίεται πλέον μόνο στην προσπάθεια διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Μοσκοβισί: Παγκόσμια η στήριξη κατά λιτότητας - Δεν μπορεί να το αγνοεί η Γερμανία

O Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε την Τετάρτη ότι υπάρχει “μια ισχυρή σύγκλιση” απόψεων διεθνώς για την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη αντί για τη λιτότητα.

Όπως μεταδίδει το MNI, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων για τις συζητήσεις στη σύσκεψη του G20 στην Ουάσιγκτον, ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε ότι οι ανησυχίες για την επιβίωση του ευρώ έχουν αντικατασταθεί από την ανάγκη να τονωθεί η ανάπτυξη.

"Παρατηρείται μια αλλαγή κλίματος και μια ισχυρή σύγκλιση απόψεων" ανέφερε. "Η αλλαγή κλίματος αντανακλάται στην ανακοίνωση του G20" πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το αν η Γερμανία ενστερνίζεται αυτή την αλλαγή, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι το Βερολίνο "δεν μπορεί να αγνοεί" ότι η ανάπτυξη στην Ευρώπη είναι προς το συμφέρον της.

"Είναι αλήθεια ότι η Γερμανία έχει κρατήσει μια πιο παραδοσιακή στάση, αλλά την ίδια ώρα υπάρχει ένα κυρίαρχο κλίμα. Η Γερμανία δεν μπορεί να αγνοεί το γεγονός ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη είναι προς το συμφέρον της" σημείωσε.


ΔΝΤ: Εγκωμιάζει γερμανική δημοσιονομική πολιτική

Ο επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ, ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, επαίνεσε τη γερμανική δημοσιονομική πολιτική και επέκρινε αυτή των ΗΠΑ, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της εβδομαδιαίας γερμανικής εφημερίδα "Ντι Τσάιτ".

"Πιστεύω πως η γερμανική δημοσιονομική πολιτική είναι σε γενικές γραμμές η κατάλληλη, ενώ οι Αμερικανοί κάνουν υπερβολικά πολλά", δήλωσε στη συνέντευξη αυτή.

Οι ΗΠΑ "θα έπρεπε αυτή τη στιγμή λιγότερο να σταθεροποιούν τα δημοσιονομικά τους, αλλά να έχουν ένα ακριβές σχέδιο για να κάνουν περισσότερα στο μέλλον", δήλωσε.

Όσο για τη Γερμανία, "θα έπρεπε να ακολουθήσει την ανακοινωθείσα πολιτική της, της σταθεροποίησης, και να αποφύγει να κάνει μεγαλύτερες οικονομίες απ' ό,τι έχει προβλεφθεί", πρόσθεσε.

Η Γερμανία είναι από τις ελάχιστες χώρες της ευρωζώνης που σέβονται τα βασικά κριτήρια του συμφώνου σταθεροποίησης και ανάπτυξης. Το δημόσιο έλλειμμα της χώρας αναμένεται να κυμανθεί φέτος γύρω στο 0,5%.

Σύμφωνα με τον Μπλανσάρ, "η Γερμανία δεν κάνει οικονομίες" το 2013. "Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, το ομοσπονδιακό έλλειμμα, διορθωμένο, αυξάνεται ελαφρώς φέτος".

Ερωτηθείς αν τα κράτη πρέπει να κάνουν οικονομίες πάση θυσία, απάντησε: "Δεν είπα αυτό. Είναι σημαντικό να βγούμε από την επικίνδυνη ζώνη και γι' αυτό πρέπει να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά. Αλλά ταυτόχρονα αυτό επιβαρύνει βραχυπρόθεσμα την οικονομική ανάπτυξη. Γι' αυτό το λόγο, πρέπει να βλέπουμε ακριβώς κάθε χώρα και να αποφασίζουμε αν ο ρυθμός της δημοσιονομικής σταθεροποίησης είναι κατάλληλος για καθεμιά".


Κονστάντσιο: Μεγάλο το κόστος της λιτότητας - Να μην εγκαταλείψουμε τώρα την προσπάθεια

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που έχουν υψηλό χρέος και έλλειμμα πρέπει να μείνουν προσηλωμένα στην πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής, διαφορετικά κινδυνεύουν να επιστρέψουν καθυστερημένα σε ρυθμούς ανάπτυξης, δήλωσε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο.

"Η οικονομική προσαρμογή, τόσο εσωτερική όσο και εξωτερική, είναι αξιοσημείωτη, έχει κοστίσει πολύ όσον αφορά την ανεργία και δεν πρέπει να διακινδυνευτεί η εγκατάλειψη της αυτή τη στιγμή" ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ο κ. Κονστάντσιο κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

"Για να δημιουργηθεί ανάπτυξη και να μειωθεί η ανεργία, οι συνεχείς προσπάθειες για να ενισχυθούν τα δημόσια οικονομικά πρέπει να συνοδεύονται από αποφασιστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις" πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v