Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Apple: Επιστρέφει $55 δισ. στους μετόχους

«Η Apple προσπαθεί να σιωπήσει τους επενδυτές που γκρινιάζουν» σχολιάζουν οι FT. Αφού ανακοίνωσε την πρώτη μείωση κερδών στη δεκαετία, ανακοίνωσε πρόγραμμα εξαγοράς μετοχών ύψους 55 δισ. δολ.

Apple: Επιστρέφει $55 δισ. στους μετόχους
Επιστροφή 55 δισ. δολ. στους μετόχους μέσω ενός τριετούς προγράμματος επαναγοράς μετοχών, ανακοίνωσε η Apple παράλληλα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που δεν ικανοποίησε τις αγορές «Η Apple προσπαθεί να σιωπήσει τους επενδυτές που γκρινιάζουν» σχολιάζουν στο σχετικό τους άρθρο οι Financial Times και συμπληρώνουν: «Επιστροφή κεφαλαίων τέτοιου μεγέθους, πέραν των 45 δισ. δολ. που έχει ήδη υποσχεθεί η εταιρεία, στις ΗΠΑ έχει κάνει μόνο η Exxon Mobil. Στόχος να ηρεμήσουν τα πνεύματα από την πτώση της τιμής της μετοχής». Από το ζενίθ του Σεπτεμβρίου στα 700 δολ., η μετοχή της Apple έχει υποχωρήσει κατά περίπου 40%.

Αναλυτές επισημαίνουν παράλληλα, ότι η Apple απομακρύνεται από την στρατηγική του ιδρυτή της Steve Jobs, ο οποίος προτιμούσε τη διακράτηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ρευστότητας. Ο νυν διευθύνων σύμβουλος Tim Cook όμως, δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τους επενδυτές καθώς επιβραδύνονται οι πωλήσεις του iPhone ενώ παράλληλα προσπαθεί να διαβεβαιώσει τους μετόχους ότι η Apple δεν έχει χάσει το άγγιγμα του Μίδα.

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο ήταν εντός των προβλέψεων, αλλά η Apple προειδοποίησε για νέα επιβράδυνση των πωλήσεων μέχρι τον Ιούνιο. Οι πωλήσεις των iPhone και iPad άγγιξαν τα 43,6 δισ. δολ. και τα κέρδη τα 10,07 δολ. ανά μετοχή. Δεν περνά απαρατήρητο όμως, ότι είναι το πρώτο τρίμηνο στην δεκαετία όπου τα συνολικά κέρδη της Apple μειώνονται και μάλιστα κατά 17% στα 9,7 δισ. δολ. Η Apple προειδοποίησε επίσης ότι το δεύτερο τρίμηνο θα είναι κατώτερο των αρχικών προσδοκιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v