Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ: Δεν είναι λιτότητα, είναι... ισοσκελισμός

Eκνευρισμό προκαλούν στο Βερολίνο οι επικρίσεις κατά της λιτότητας. Η στάση της Μέρκελ και οι δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων. Ερωτήματα για πιέσεις γεννά η "ανασκευή" Μπαρόζο. Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας.

Μέρκελ: Δεν είναι λιτότητα, είναι... ισοσκελισμός
Την στιγμή που η ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Μ. Μπαρόζο, επιχειρεί "ανασκευή" των χθεσινών δηλώσεων κατά της λιτότητας, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από την κλιμάκωση των επικρίσεων ενάντια στη Γερμανία.

Όπως μεταδίδει το Reuters η κ. Μέρκελ,  προσπάθησε να συγκρατήσει τον εκνευρισμό της σε χθεσινή εκδήλωση στο Βερολίνο, όταν ρωτήθηκε αν οι χώρες της περιφέρειας μπορούν να αντέξουν περισσότερη γερμανική λιτότητα.

"Το αποκαλώ ισοσκελισμό των προϋπολογισμών. Όλοι χρησιμοποιούν τον όρο λιτότητα. Αυτό το κάνει να ακούγεται σαν κάτι πραγματικά κακό" ανέφερε η κ. Μέρκελ.

Πέντε μήνες πριν από τις γερμανικές εκλογές, η κ. Μέρκελ δέχεται πυρά από τους Ευρωπαίους εταίρους και την κεντροαριστερή αντιπολίτευση στη Γερμανία για την επιμονή της στην πολιτική των περικοπών και των μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, η εμφάνιση της κ. Μέρκελ στο Βερολίνο και τα σχόλια των συμμάχων της δείχνουν ότι η Γερμανία δεν δέχεται να χαλαρώσει την στάση της.

Ο Μίκαελ Φουκς του CDU επέκρινε τις δηλώσεις Μπαρόζο, χαρακτηρίζοντας "ανοησία" οποιαδήποτε διακήρυξη για το τέλος στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γ. Βεστερβέλε, δήλωσε πως αν η Ευρώπη εγκαταλείψει την πολιτική της λιτότητας και επιστρέψει στην παλιά τακτική της συσσώρευσης χρέους, η ανεργία θα διαιωνιστεί για πολλά χρόνια ακόμα.

Ο Νόμπερτ Μπαρτλ, υπεύθυνος για τα θέματα προϋπολογισμού του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) επέκρινε την Τρίτη τις δηλώσεις Μπαρόζο κατά της λιτότητας, λέγοντας ότι μια μεταστροφή πολιτικής θα αποτελούσε "ένα μοιραίο σημάδι" ότι η Ευρώπη δεν είναι σοβαρή για το "συμμάζεμα" των δημοσιονομικών της.

"Τα επικριτικά σχόλια του προέδρου της Κομισιόν για τη λιτότητα στην Ευρώπη με ενοχλούν πάρα πολύ" ανέφερε στο ο κ. Μπαρτλ. 

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι αν και πιστεύει ότι η στρατηγική της λιτότητας είναι ορθή στην βάση της,  "έφτασε στα όρια της"

"Για να είναι επιτυχής μια στρατηγική πρέπει όχι μόνο να είναι σωστά σχεδιασμένη, αλλά και να έχει την ελάχιστη πολιτική και κοινωνική υποστήριξη" πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο.

Την Τρίτη ωστόσο η Κομισιόν εξέδωσε ανακοίνωση για το τι πραγματικά είπε ο κ. Μπαρόζο για τη λιτότητα. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο "Διάλογος για την ανάπτυξη και την λιτότητα : Τι πραγματικά είπε ο πρόεδρος Barroso στο διάλογο του Think Tank των Βρυξελλών", δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για το αν υπήρξαν γερμανικές πιέσεις για την αναδίπλωση του αξιωματούχου της ΕΕ.

Έκκληση για συνέχιση λιτότητας από ΥΠΟΙΚ Γερμανίας

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας απηύθυνε έκκληση την Τρίτη για συνέχιση των πολιτικών λιτότητας στην ευρωζώνη, στέλνοντας σαφές μήνυμα μετά τις δηλώσεις Μπαρόζο.

"Μέσω της συνέχισης των πολιτικών της φιλικής προς την ανάπτυξη προσαρμογής, κερδίζουμε σταθερά την εμπιστοσύνη των επενδυτών, που είχε χαθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης" ανέφερε το γερμανικό υπουργείο σε ανακοίνωση.

Το υπουργείο σημείωσε ότι "ίναι ξεκάθαρο από την αρχή ότι μόνο οι περιεκτικές μεταρρυθμίσεις και η προσαρμογή μπορούν να προσφέρουν τη βάση για βιώσιμα δημόσια οικονομικά και ανάπτυξη" και πρόσθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν επηρεάζουν την αγορά εργασίας από τη μία μέρα στην άλλη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v