Τράπεζες: Σε φυγή από τις "επικίνδυνες" χώρες

Οι αυστηρότεροι κανόνες για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος αναγκάζουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες να εγκαταλείψουν τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές της Μέσης Ανατολής, της Λ. Αμερικής και της Αφρικής.

Τράπεζες: Σε φυγή από τις επικίνδυνες χώρες
Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες παγκοσμίως αναγκάζονται να αποσυρθούν από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές της Μέσης Ανατολής και ορισμένων χωρών της Ασίας, φοβούμενες ότι θα βρεθούν ενώπιων των εποπτικών αρχών λόγω των αυστηρότερων κανονισμών περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Επισημαίνεται ότι κατά την τελευταία διετία, καθώς υπήρξαν ασφυκτικές πιέσεις μείωσης του κόστους στον χρηματοοικονομικό κλάδο, πολλές τράπεζες, κατέφυγαν στην πρακτική της εκπροσώπησής τους δια αντιπροσώπων σε κάποιες χώρες. Δεδομένου όμως, ότι πλέον δεν μπορούν να εγγυηθούν για την ακεραιότητα των αντιπροσώπων τους και καθώς εντείνονται οι κανόνες περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος, και αυτή η λύση καθίσταται μη αποδοτική.

«Τερματίζουμε ορισμένες τέτοιες σχέσεις» δήλωσε ένας ανώτατος τραπεζίτης με έδρα στο Λονδίνο. «Είναι θέμα κόστους. Φαίνεται ότι το κόστος αστυνόμευσης μίας τέτοιας δραστηριότητας είναι μεγαλύτερο από τα εμπορικά οφέλη» δήλωσε ένας άλλος.

Citigroup και JPMorgan έκλεισαν αρκετά γραφεία αντιπροσώπευσής τους σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν για την ακεραιότητα των τοπικών τους εταίρων. Σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται τραπεζικές πηγές, σε ανάλογες κινήσεις προέβη και η Standard Chartered.

Η HSBC, στην οποία επεβλήθη πέρσι πρόστιμο 1,9 δισ. δολ. με την κατηγορία του ξεπλύματος από το Μεξικό, ακολουθεί τον ίδιο δρόμο, εξετάζοντας εάν είναι οικονομικά βιώσιμο για την τράπεζα να προχωρήσει με την εκπροσώπησή της σε αυτές τις χώρες, καλούμενη παράλληλα να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για τον έλεγχο του εκπροσώπου της. Το Μάρτιο και οι δραστηριότητες της Citigroup στο Μέξικο τέθηκαν στο στόχαστρο των αρχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v