Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεντρικές τράπεζες: "Έχασαν" $560 δισ. από χρυσό

Η βουτιά στις τιμές του χρυσού και η στροφή των επενδυτών προς τις παγκόσμιες και αμερικανικές μετοχές έχει αφαιρέσει αξία 560 δισ. δολαρίων από τα αποθέματα των κεντρικών τραπεζών.

Κεντρικές τράπεζες: Έχασαν $560 δισ. από χρυσό
Οι επενδυτές αδειάζουν τα funds χρυσού με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών, στρεφόμενοι στις μετοχές, γεγονός που εντείνει τη βουτιά που σημείωσε 560 δισ. δολ. από την αξία των αποθεμάτων των κεντρικών τραπεζών.

Διαπραγματεύσιμα προϊόντα που συνδέονται με τον χρυσό μειώθηκαν κατά 37,2 δισ. δολάρια το 2013, καθώς το μέταλλο έπεσε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Τα funds χρυσού υπέστησαν καθαρές εκροές ύψους 11,2 δισ. δολαρίων από την αρχή του έτους μέχρι τις 10 Απριλίου, τις μεγαλύτερες από το 2011, ενώ τα funds παγκόσμιων και αμερικανικών μετοχών εμφάνισαν καθαρές εισροές 21,25 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την EPFR Global.

Οι κεντρικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι, διότι κατέχουν 31.694,8 μετρικούς τόνους, ή το 19% όλου του χρυσού που εξορύσσεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού στο Λονδίνο.

Έχοντας κάνει ράλι για 12 συνεχόμενα έτη, το κίτρινο μέταλλο έχει υποχωρήσει κατά 29% από το ρεκόρ των 1.923,70 δολαρίων/ουγκιά που κατέγραψε τον Σεπτέμβριο του 2011. Εν τω μεταξύ, η ανάπτυξη των οικονομιών και των εταιρικών κερδών, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση του πληθωρισμού, έχει ενισχύσει τις παγκόσμιες μετοχές με 2,28 τρισ. δολάρια φέτος, σε βάρος των παραδοσιακών μέσω αποθησαύρισης, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v