Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi:"Σφιχτές" πιστωτικές συνθήκες στην Ιταλία

Η ανάπτυξη της Ιταλίας αναμένεται να παραμείνει περιορισμένη λόγω των «σφιχτών» πιστωτικών συνθηκών τα επόμενα τρίμηνα, εκτιμά η Citi.

Citi:Σφιχτές πιστωτικές συνθήκες στην Ιταλία
Παρά την συμπίεση των αποδόσεων των ιταλικών κρατικών ομολόγων και του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών το περασμένο καλοκαίρι, οι πιστωτικές συνθήκες στη χώρα παραμένουν «σφιχτές», σύμφωνα με την Citi.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η Ιταλία δεν αντιμετώπισε έναν πιστωτικό κύκλο άνθησης και κατάρρευσης όπως συνέβη σε άλλες χώρες της περιφέρειας, όμως η διαθεσιμότητα της πίστωσης για τους ιδιώτες εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου παραμένει περιορισμένη και τα επιτόκια δανεισμού αυξάνονται και πάλι καθώς οι τράπεζες έρχονται αντιμέτωπες με μια οικονομία που συρρικνώνεται και με ποιότητα assets που επιδεινώνεται.

Η Ιταλία αποτελεί ξεκάθαρο παράδειγμα του πως το υψηλό δημόσιο χρέος λειτουργεί ως μέγιστο εμπόδιο για την ανάπτυξη. Η αποτυχία αυστηροποίησης της δημοσιονομικής πολιτικής, πιθανότατα θα προκαλούσε άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, αυξάνοντας έτσι το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών. Όμως, στο βαθμό που τα μεγάλα δημοσιονομικά βάρη – που στόχο έχουν να αντιμετωπίσουν το υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους της χώρας- υπερτονίζουν την οικονομική αδυναμία, πιθανότατα ενισχύουν επίσης την επιφυλακτική στάση των δανειοδοτών και των δανειοληπτών.

Σύμφωνα με τη Citi, η ανάπτυξη της Ιταλίας αναμένεται να παραμείνει περιορισμένη λόγω των «σφιχτών» πιστωτικών συνθηκών τα επόμενα τρίμηνα, εκτός και αν υπάρξει μια μεγάλη και βιώσιμη μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων ή υιοθετηθούν μέτρα που θα δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις –ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες- να αποκτήσουν χρηματοδότηση που θα παρακάμπτει το τραπεζικό σύστημα.

Βέβαια, ο οίκος δεν θεωρεί πως είναι πιθανή μια άμεση και σημαντική μείωση του κρατικού risk premium, δεδομένου του επιπέδου του ιταλικού χρέους.

Από την άλλη πλευρά, η απόφαση της προσωρινής κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα να επιταχύνει την διευθέτηση των οφειλών του δημοσίου προς τις ιταλικές επιχειρήσεις μέσα στα επόμενα δυο χρόνια, πιθανότατα θα έχει κάποια –έστω και μικρή- επίπτωση στην οικονομία.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη Nomura, οι ανισορροπίες στο Target2 μειώθηκαν τον Μάρτιο, παραμένουν ωστόσο πολύ μεγάλες.

Όπως επισημαίνει, τα υπόλοιπα του Target 2 έκαναν «βουτιά» τον Μάρτιο στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, όμως συνέχισαν να είναι πολύ υψηλά σε σχέση με τα προ-κρίσης επίπεδά τους, σύμφωνα με τη Nomura.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, η ανάλυση των στοιχείων για το ισοζύγιο πληρωμών στην Ιταλία και την Ισπανία δείχνουν ότι η βελτίωση των υπολοίπων του Target2 οφείλεται κυρίως στις εισροές χαρτοφυλακίων στις δυο αυτές χώρες, ενώ η αύξησή τους κατά τη διάρκεια της κρίσης οφείλεται κυρίως σε μια ξαφνική παύση των διασυνοριακών εισροών εκτός χαρτοφυλακίου.

Η υποχώρηση των υπολοίπων του ιταλικού Target2 σε σχέση με ην κορύφωσή τους τον Αύγουστο του 2012, διεκόπη τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο, όταν αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις. Αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η αιτία, ωστόσο είναι εύλογο να θεωρηθεί ότι η αβεβαιότητα που σχετίζεται με την ανακοίνωση της παραίτησης Μόντι τον Δεκέμβριο και τις εθνικές εκλογές τον Φεβρουάριο, που ενδέχεται να οδήγησαν σε εκροές κεφαλαίων.

Το παθητικό του ιταλικού Target2 περιορίστηκε τον Μάρτιο στα 243 δισ. ευρώ, έχοντας αυξηθεί στα 256 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο από 228 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v